iç tüzükler – Folklor Kurumu https://folklorkurumu.org.tr Resmi Web Sayfası Sun, 23 Jan 2022 16:34:06 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 SOSYAL İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/sosyal-iliskiler-mudurlugu/sosyal-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/sosyal-iliskiler-mudurlugu/sosyal-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 20:12:56 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3226 Madde 1.
GENEL HÜKÜMLER

Sosyal İlişkiler Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince çalışan teknik müdürlüklerden biridir.

Amacı; Folklor Kurumunun üye ve elemanları arasında yakınlaşmayı, karşılıklı sevgi ve saygınlık ilkeleri etrafında bütünleşmeyi sağlamak, eğitici, öğretici, hoşça vakit geçirmeye yönelik sosyal ve kültürel etkinlikleri düzenlemektir.

Madde 2.
Faaliyet Alanı: 1. maddede belirtilen amaca uygun olarak;

  1. Yurt içinde sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak amacı ile gezi, piknik vb. düzenlemek,
  2. Tiyatro, konser gibi etkinlikleri üyelerimize izletmek için dış organizasyonlar yapmak,
  3. Lokalin işbirliğini sağlamak ( sergi, film, dia ve video gösterimi, dinleti, konferans, eğlence vb.),
  4. Folklor Kurumuna gelir sağlamak amacı ile etkinlikler düzenlemek ( kermes, balo, piyango, çay, yemek vb.),
  5. Üye ve elemanlar arasında yarışmalar düzenlemek (spor karşılaşmaları, satranç ya da tavla turnuvası, kompozisyon ya da resim yarışmaları vb.),
  6. Diğer birimlerin kendi içlerinde yapmak istediği lokal etkinliklerini organize etmek, yürütmek ve sonuçlandırmak,
  7. Folklor Kurumu genel merkezinde düzenlenecek olan kurslar (dans, fotoğrafçılık, yabancı dil vb.) gerekli tanıtımının ve kayıtlarının yapılması, kurs programının planlanması, kurs ücretlerinin toplanması ve Genel Muhasibe teslim edilmesi,
  8. Protokol karşılama listesi oluşturmak ve bu protokolleri etkinliklere davet etmek,
  9. Folklor Kurumunun tüm etkinliklerini üyelere duyurup, katılımı sağlamak,
  10. Almanak hazırlanması, güncelleşmesi işlerini yapmak, basımını ve dağıtımını Basın Yayın Müdürlüğü aracılığı ile yapmaktır.
  11. Dernek elemanları ve üyeleri içinde gerekli anket ve istatistikler hazırlamak ve sonuç çıkarmak,
  12. Dernek üye ve elamanları arasında (Kan, eşya değişimi, sağlık, ziyaret vb.) yardım, malzeme temini, haberleşme, toplama, dağıtma faaliyetlerini yürütmek,
  13. Üyelerimizin kullanacağı “TFK Yardım Sandığı” oluşturmak ve bu işle ilgili organizasyonlar yapmak,
  14. Yönetim Kurulunun izni ile (dönem kolları, meslektaş kolları vb. gibi) geçici komisyonlar kurmak,
  15. Eski üyelerin etkinliklerde yer almaları için gerekli olan yazışmaları düzenlemek, adres arşivi oluşturmak,
  16. Yapılacak organizasyonlarda görevlilerin iaşesini sağlamak,
  17. Dernek üye ve elemanları arasında emniyet, ilk yardım, acil durum önlemlerini alıp, malzeme temin ve yerleşimini hazırlamak, bu konudaki elemanların eğitimini ve organizasyonunu sağlamaktır.
  18. Folklor Kurumu genel merkezinin iyileştirilmesi için kendi bünyesinde bir “Lokal Amirliği” oluşturur. Lokal Amirliğinin ana görevi; periyodik bakım, temizlik, badana-boya, inşa ve onarım işleri vs. ihtiyaçlarını tespit edip Yönetim Kurulunun onayını alarak gereğinin yapılmasını sağlamaktır.

Tüm bölümlerin; Folklor Kurumu üyelerini ilgilendiren faaliyetlerinin organizasyonu, bölümlerin talebi ve Yönetim Kurulunun onayı ile Sosyal İlişkiler Müdürlüğünce düzenlenir.

Madde 3.
Sosyal İlişkiler Müdürü; Kurum üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır. Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
Müdürlük bünyesindeki kol ve amirlik birimlerinin atanmasını ve çalışmalarını koordine eder ve Yönetim Kuruluna bilgi verir.
Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

Madde 4.
SOSYAL İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

  1. Üyelerimiz arasında Folklor Kurumunun iyi yönde propagandasını yapar, yaptırır.
  2. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
  3. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
  4. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
  5. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
  6. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
  7. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
  8. h) Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa vekili ya da bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan vekili ya da yardımcısı sorumludur.
  9. ı)   Göreve gelen Müdür; teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.

    1. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
    2. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
    3. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter ve görevli Yönetim Kurulu üyesi, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
    4. l) Yapılacak Tüm Faaliyetler:
      1. Aylık rapor,
      2. Her faaliyet için rapor,
      3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
    5. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay almak zorundadır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
    6. Kurum üyeleri arasında sosyal yardımlaşmayı sağlamak amacıyla yardım sandığı oluşturmak,
    7. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak

    amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.

    1. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
    2. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

    Madde 5.
    Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki Genel Sekreterindir.

    Madde 6.
    SOSYAL İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

    Müdür kendisine üyelerden en az 3 en çok 5 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
    Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
    Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

    Sosyal İlişkiler Müdürü, müdür yardımcılarını;

    1. Vekil müdür yardımcısı,
    2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
    3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
    4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

    Müdür; görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

    • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

    Madde 7.
    Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

    Madde 8.
    SOSYAL İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

    1. Sosyal İlişkiler Müdürlüğü; Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
    2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan bilgi yazısına eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
    3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
    4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
    5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
    6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

    Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

    Madde 9.
    Müdürlük kendi bünyelerinde;

    1. Demirbaş defteri,
    2. Gelir – Gider defteri,
    3. Gelen – Giden evrak defteri,
    4. Karar defteri,
    5. Ayrıca müdürlüğe bağlı olan “Lokal Amirliği” ‘nce [merkez ve lokaldeki sabit demirbaşları tutmak üzere] zorunlu olarak tutulacak sabit demirbaş defteri ve bunların dışında kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdür.
    6. Madde 10.
      Sosyal İlişkiler Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

      Madde 11.
      Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

      Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 24.02.2020 tarih ve 2020 / 81 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

      Genel Başkan, Nabey ÖNDER
      Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
      Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
      Üye, Kemal ŞULEKOLU
      Üye, Şevki AKSOY
      Üye, Selma ÇOPUR
      Üye, Birol ÖLMEZ
      Üye, Filiz REÇBER
      Üye, Deniz SARIÇAYIR

      Sosyal İlişkiler Müdürlüğü İç Tüzüğünü  İmza Karşılığı Elden Aldım.
      Zeynep ŞANLI
      TFK Sosyal İlişkiler Müdürü

      ]]> https://folklorkurumu.org.tr/sosyal-iliskiler-mudurlugu/sosyal-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0 PLANLAMA VE ORGANİZASYON MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/planlama-ve-organizasyon-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/planlama-ve-organizasyon-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 20:05:50 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3224 Madde 1.
      GENEL HÜKÜMLER
      Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49. maddesi gereğince çalışan müdürlüklerden biridir.

      Amacı; Folklor Kurumu bünyesindeki tüm icra birimlerinin faaliyetleri gereği ortaya çıkan ihtiyaçlarına cevap verir. Yönetim Kurulunun onayını da alarak, Folklor Kurumunun menfaatleri doğrultusunda gerekli organizasyonları düzenler.
      Madde 2.                                                                                                                  Faaliyet Alanı: 1.maddede belirtilen amaca uygun olarak;

      1. Folklor Kurumunun düzenleyeceği gösteri, festival, sempozyum, panel, eğitim vb. diğer etkinliklerde alternatifli olarak yer, konaklama, ulaşım vs gerekli tekliflerin alınması ve yönetime sunulması,
      2. Folklor Kurumunun katılacağı yurtdışı ve yurtiçi festivallerde gerekli pasaport, vize, ulaşım, işlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılması,   (ilgili evrak bu birime sekretaryadan sağlanacaktır.)
      3. Folklor Kurumunun hafta sonları çalışma yaptığı sınıf ve salonları ile Folklor Kurumu organizasyonlarında kullanılacak salon, sahne vb. alanlarının çalışma ve gösteri koşullarına uygun olup olmadığının takibi ve kontrolünün yapılması,
      4. Sosyal İlişkiler Müdürlüğünün, Kurum yararına düzenleyeceği tüm yemek, gezi, vb. faaliyetlerinde seçilecek mekân, yer, ulaşım konusunda gerekli tekliflerin, alternatifli olarak alınması ve Sosyal İlişkiler Müdürlüğü ile birlikte karar verilmesi, Yönetim Kurulunun onayına sunulması,
      5. İdari ve yerel yönetimlerle iletişime geçip Folklor Kurumu ile ortak etkinlikler düzenlenmesinin sağlanması,
      6. Ülkemizde yapılan yurt içi festivalleri [oyun, müzik, tiyatro ve el sanatları] düzenleme kurulları ile iletişime geçip bu festivallere Folklor Kurumunun katılımının sağlanması,
      7. Folklor Kurumunun 3 aylık ve yıllık faaliyet program takvimini oluşturup, Yönetim Kuruluna sunulmasını sağlar.
      8. AB ve diğer hibe programlarına icra birimleri ile birlikte projeler hazırlar. Bu projeler ile ilgili komisyonlar kurar. Projelerin sonuçlandırılmasını sağlayacak çalışmalar yapar.
      9. Folklor alanında; Kurum içindeki birimleri ya da Kurum dışındaki idari ve yerel yönetimleri ilgilendiren; projeler üretmek için “Folklor Kurumu Proje Üretim Merkezi”ni oluşturur. Bu merkezin çalışmalarını yürütür ve sonuçlarını bir raporla Yönetim Kuruluna bildirir.

      Madde 3.
      Planlama ve Organizasyon Müdürü; Folklor Kurumu üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
      Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
      Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
      Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
      Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
      Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
      Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Genel kurul sonrasında seçilen Yönetim Kurulu yeni atama yapana kadar görevini devam ettirir.
      Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

      Madde 4. 
      PLANLAMA VE ORGANİZASYONMÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

      1. Folklor Kurumunun olumlu yönde propagandasını yapar, yaptırır.
      2. b) Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
      3. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
      4. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
      5. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
      6. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
      7. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
      8. h) Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti varsa vekilini veya bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan vekil veya yardımcısı sorumludur.
        1. Göreve gelen Müdür, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna iletir.
        2. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
        3. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
        4. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter ve görevli Yönetim Kurulu üyesi, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
        5. Yapılacak Tüm Faaliyetler:
          1. Aylık rapor,
          2. Her faaliyet için rapor,
          3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
        6. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay almak zorundadır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
        7. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
        8. ö)   Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.

          1. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.
          2. Bünyesindeki “Folklor Kurumu Proje Üretim Merkezi” nin başkanlığını yürütür. Toplantı raporunu Yönetim Kuruluna verir.
          3. AB ve diğer hibe programlarına göre komisyonlar oluşturur.

          Madde 5.
          Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki Genel Sekreterindir.

          Madde 6.
          PLANLAMA VE ORGANİZASYON MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

          Müdür kendisine üyelerden en az 3 en çok 5 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
          Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
          Planlama ve Organizasyon Müdürü, müdür yardımcılarını;

          1. Vekil müdür yardımcısı,
          2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
          3. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

           

          Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

          • Görevliler: Müdür ve yardımcılarının dışındaki konu uzmanıdır.

          Madde 7.
          Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

          Madde 8.
          PLANLAMA VE ORGANİZASYON MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA
          ESASLARI

          1. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
          2. Müdürlük; yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
          3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
          5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
          6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir..

          Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

          Madde 9.

          Müdürlük kendi bünyelerinde;

          1. Demirbaş defteri,
          2. Gelir – Gider defteri,
          3. Gelen – Giden evrak defteri,
          4. Karar defteri,
          5. “Folklor Kurumu Proje Üretim Merkezi” toplantı tutanakları dosyası,

          Ayrıca; kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler.

          Madde 10.

          Planlama ve Organizasyon Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

          Madde 11.

          Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
          Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 02.03.2020 tarih ve 2020 / 82 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

          Genel Başkan, Nabey ÖNDER
          Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
          Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
          Üye, Kemal ŞULEKOLU
          Üye, Şevki AKSOY
          Üye, Selma ÇOPUR
          Üye, Birol ÖLMEZ
          Üye, Filiz REÇBER
          Üye, Deniz SARIÇAYIR

          Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü İç Tüzüğünü  İmza Karşılığı Elden Aldım.
          Gürsel TAŞAN
          TFK Planlama ve Organizasyon Müdürü

          ]]> https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/planlama-ve-organizasyon-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0 KOSTÜM DEKOR VE AKSESUAR MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/kostum-ve-aksesuar/kostum-dekor-ve-aksesuar-mudurlugu-ic-tuzugu/ Sat, 21 Mar 2020 19:59:22 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3222 Madde 1.
          GENEL HÜKÜMLER
          Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49. maddesi gereğince çalışan müdürlüklerden biridir.

          Amacı; Kurumun bünyesindeki tüm icra grupları için gerekli olan kostüm, dekor ve aksesuarların temini, korunması ve bakımından sorumlu olan teknik müdürlüktür.   Yönetim Kurulunun onayını alarak, Folklor Kurumunun menfaatleri doğrultusunda kostüm, dekor ve aksesuar yönüyle eksikleri tamamlar, yenilerini yaptırır, temiz ve ütülü şekilde korunmasını sağlar.

          Madde 2.
          Faaliyet Alanı:

            1. Tüm kostüm, dekor ve aksesuarlar ile bayrak, Folklor Kurumu flaması ve benzeri malzemeler; Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğüne zimmetlidir. Dernek demirbaş defteri dışında, ayrı bir demirbaş ve işlemler için kayıt defteri tutmakla yükümlüdür.
            2. Tüm kostüm ve aksesuar kullanan elemanların, ihtiyaçlarını Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğüne tarihi ve tutarı açık olmak kaydı ile bir senet düzenleyerek teslim almaları gerekmektedir. Bu senetler eşyaların kaybolması ya da onarılamaz durumda hasar görmesi sonucu yasal olarak işleme konulur.
            3. Kurum haricindeki şahıs, dernek ve kuruluşlara kiralık olarak kostüm ve aksesuar verilmez. Yönetim Kurulunun onayı ile 3. şahıslara verilen kostümlerin sorumluluğu Yönetim Kuruluna aittir.
            4. Kostüm ve aksesuarların eksiksiz ve temiz olarak kullanılabilmesi için etkinliklerin, ilgili bölümler tarafından Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğüne en az 3 gün önceden tüm detayları ile bildirilmesi gerekmektedir.
            5. Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü, dağıtım ve iade alma günlerini tüm elemanlara duyurmakla mükelleftir.
            6. Kurum dışı 3. şahıslardan, dernek ya da kuruluşlardan kullanılmak üzere alınan kostüm ve aksesuarların sorumluluğu; Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğüne aittir. Özel durumlarda Yönetim Kurulunun bilgisi ile 3. şahıslara devredilebilir.
            7. Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü; kostüm ve aksesuarları teslim tutanağı ile kişilere zimmet eder.
            8. Kişilere tutanakla teslim edilen kostüm ve aksesuarların kirli, yırtık ve kırık olması durumunda tutanakla teslim ettiği kişiden tazmin etmeye yetkilidir. Cezai işlem için Yönetim Kuruluna bilgi verilir.
            9. Kostümler sayım yapılarak imza karşılığı teslim alınır ve iade edilir. Kirli, yırtık ve kırık kostüm ve aksesuarlar, Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü tarafından iade alınmaz. Kostüm ve aksesuarları teslim alanlar; üzerine zimmetli eşyaları temiz ve sağlam olarak iade etmekle yükümlüdürler.
            10. Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü ilân ettiği dağıtım gününde, kostümlerini teslim almayanları ilgili bölüme iletmekle yükümlüdür. Gösteride herhangi bir problem yaşanmaması için alınacak tedbir, karar ve sorumluluk ilgili bölüm başkanlığına aittir.
            11. Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğünün ilân ettiği günde kostümünü tam ve sağlam olarak iade etmeyenler ve bunu alışkanlık haline getirenler hakkında Yönetim Kuruluna ceza talebinde bulunabilir. Karar Yönetim Kurulunundur.
            12. İstanbul dışı, ya da Yurtdışı seyahatlerde kostümler, kafile başkanının belirleyeceği bir kostüm sorumlusuna teslim edilir. Böyle bir sorumlu bulunmadığı hallerde tek tek kişilere zimmetlenir.
            13. Enstrüman, ya da benzeri [Kurum üye ve elemanı olmayan] kişilerin kostümleri;
            14. a) İstanbul içi gösterilerde; ilgili bölüm başkanlığı görevlisine,
            15. b) Yarışmalarda; öğreticilere,
            16. c) Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde şahısların kendilerine, imza karşılığı zimmetle verilir ve iade alınır. Sorumluluk teslim alana aittir.
              1. Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü, öğreticilerin talepleri doğrultusunda eksik ya da yenilenmesi gereken kostüm ve aksesuarlar için fiyat araştırması yaparak sonucu bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunar. Alım için karar Yönetim Kurulunundur.
              2. Folklor Kurumunun tüm birimlerinin yapacakları faaliyetlerde; sahne düzenlenmesi, süslenmesinden, dekorundan ve yerleşiminden Kostüm, Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü sorumludur.

          Madde 3.
          Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürü; Kurum üyeleri arasından Folklor Kurumu Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
          Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
          Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve iç tüzüğün diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır.
          Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
          Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 5 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
          Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
          Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Genel kurul sonrasında seçilen Yönetim Kurulu yeni atama yapana kadar görevini devam ettirir.
          Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yeni Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

          Madde 4.
          KOSTÜM DEKOR VE AKSESUAR MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

              1. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
              2. Müdürün kendisi ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
              3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
              4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
              5. Müdür; gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
              6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
              7. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan müdür adına yardımcısı sorumludur.
              8. Göreve gelen Müdür, teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.
              9. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
              10. Müdür; çalışmaları ile ilgili mali raporları Genel Muhasibe, faaliyet raporlarını Genel Sekretere verir.
              11. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o çalışmaların bitiminde, Yönetim Kurulu lüzum görürse soru açar. Genel sekreter ve görevli Yönetim Kurulu üyesi Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
              12. Yapılacak Tüm Faaliyetler:
                • Aylık rapor,
                • Her faaliyet için rapor,
                • Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
              1. Müdürlük her türlü faaliyetini, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay almak zorundadır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları (mali durum ile birlikte) yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              2. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı çalışmalarda mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
              3. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı çalışmalar ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              1. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

          Madde 5.
          Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür.Ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir.Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

          Madde 6.
          MÜDÜRLÜĞÜN İÇYAPISI

          Müdür kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
          Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

          Müdür, müdür yardımcılarını;

              1. Vekil müdür yardımcısı,
              2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
              3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
              4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

          Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

              • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

          Madde 7.                                                                                                      Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

          Madde 8.
          MÜDÜRLÜĞÜN YAZIŞMA ESASLARI

              1. Müdürlük; Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
              2. Müdürlük; yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
              3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir.
              4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
              5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
              6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar ile ilgili sonuçları Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

          Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

          Madde 9.
          Müdürlük kendi bünyelerinde;

              1. Demirbaş defteri,
              2. Gelir-Gider defteri,
              3. Gelen-Giden evrak defteri,
              4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler.

          Madde 10.
          Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

          Madde 11.
          Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

          Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 02.03.2020 tarih ve 2020 / 82 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

          Genel Başkan, Nabey ÖNDER
          Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
          Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
          Üye, Kemal ŞULEKOLU
          Üye, Şevki AKSOY
          Üye, Selma ÇOPUR
          Üye, Birol ÖLMEZ
          Üye, Filiz REÇBER
          Üye, Deniz SARIÇAYIR

          Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
          Alaeddin KAYA

          TFK Kostüm Dekor ve Aksesuar Müdürü

          ]]>
          HALK TİYATROSU KURS MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/tiyatro-kurs-mudurlugu/halk-tiyatrosu-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/tiyatro-kurs-mudurlugu/halk-tiyatrosu-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 19:49:57 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3220 Madde 1.
          GENEL HÜKÜMLER:
          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49. Maddesi gereğince çalışan teknik kurslardandır.

          Amacı: Halk Tiyatrosu Grubuna eleman yetiştirmek, Kurumlu olmanın bilincine ulaştırmak amacıyla her yıl Ekim ayında Yönetim Kurulunun kararı ile açılırlar. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmamakla beraber gerek düzen, gerekse uygulamalarda okul statüsünde çalışırlar.

          Kurs çalışmaları kurs müdürü ve yardımcıları tarafından yürütülür.

          Madde 2.
          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürü en az iki yıllık Folklor Kurumu üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
          Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
          Görevi kabul etmez ise bir hafta içinde Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
          Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
          Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
          Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
          Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
          Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

          Görev Bitimi:

          1. Yönetim Kurulu kararı ile görevden alınması halinde,
          2. Dönem bittiğinde,
          3. Yönetim kurulu değiştiği zaman müdürlük görevi sona erer.

          Aynı müdür birden fazla dönem atanabilir.

          Madde 3.
          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğünün, Yönetim Kurulu ile ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak Kurs Müdürlüğünün çalışmalarını hızlandırmak ve sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak amacı ile Yönetim Kurulunun bir üyesini Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğünden sorumlu olarak görevlendirebilir. Bu yapılmaz ise sorumluluk Genel Sekreterindir.

          Madde 4.
          HALK TİYATROSU KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

          1. Halk Tiyatrosu Kurs Müdürü; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
          2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
          3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
          4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
          5. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
          6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
          7. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti varsa bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan yardımcısı sorumludur.
          8. Göreve gelen Müdür, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna iletir.
          9. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          10. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
          11. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
          12. Kursiyerlerin folklor konusuna ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak amacıyla; Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğü periyodik çalışma programları dışındaki her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler için önerilerini, Sosyal İlişkiler Müdürlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Organizasyon bu müdürlük tarafından yürütülür. Bunların amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          13. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulunun onayını alması gerekmektedir. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
          14. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay alması gerekmektedir. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          15. Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğünce ücretli ya da davetiyeli yapılacak her türlü faaliyetlerin davetiyeleri Genel Muhasibin sorumluluğu ve başkanlığında gerekli görülen icra organı kanalı ile satılır ya da dağıtılır.
          16. Halk Tiyatrosu Kurs Müdürü; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          17. Yapılacak Tüm Faaliyetler:
          • Aylık rapor,
          • Her faaliyet için rapor,
          • Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
          1. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

          Madde 5.
          Müdür, Müdür Yardımcısı, Danışman, Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici kadrosunu ana raporla birlikte Yönetim Kurulu onayına sunmak zorundadır.

          Madde 6.
          Müdür Yardımcıları; Folklor Kurumu üyeleri arasından Kurs Müdürü tarafından seçilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.
          Görevi:

          1. Öğrenci sınıf yoklamaları ve devam takibi,
          2. Ders notlarının asıl kayıtlara geçirilmesi,
          3. Disiplin işleri,
          4. Hesap ve harcamalar,
          5. Evrak dosyalama ve arşivleme,

          Bunlara paralel günlük işler ile müdürün kendilerine vereceği işleri yürütürler. Yoklamalar ve duyurular hariç, müdürün bilgisi ve onayı dışında, ders saatlerinde derse giremez, öğreticilere ve çalışma salonu içerisindeki öğrencilere müdahale edemezler.

          Derslere mazeretsiz devam etmeyen, ya da geç kalan yardımcıları için Kurs Müdürlüğü tarafından Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edebilir.

          Ders Notları: Ders anında ve sınavlarda öğreticiler ya da jüri tarafından verilen notlar asıl kayıtlara geçirilir. Öğreticilerden ders sonunda imzalı olarak alınan not kâğıtları düzenli olarak dosyalanacaktır. Dönem bittiğinde bu dosyanın bir örneği arşiv müdürlüğüne teslim edilecektir.

          Disiplin İşleri: Bu görevle yükümlü yardımcılar, kursiyerlerin okul içi, ders içi, okul çevresi, lokal ve genel merkez içindeki davranışlarını kontrol ve disipline etmekle, okul, dershane, soyunma ya da prova odaları gibi ortak mekânları temiz ve düzenli tutmak ve demirbaş eşyaları korumak ile görevlidirler.

          Madde 7.
          Danışman: Çalışmalar da veya gösterilerde bilgi birikiminden faydalanılacak,Folklor Kurumu üyesi olan ya da dışarıdan konu uzmanı, saygın kişi, kurum ya da kuruluşlardır. Kurs Müdürü tarafından önerilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Madde 8.
          Görevliler: Folklor Kurumu üyesi ya da dışarıdan sürekli olmayan belirli görevler için Kurs Müdürü tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulunun bilgisine sunulur.

          Görev süresi kendisinden istenilen görev sona erinceye kadardır.

          Madde 9.
          Öğreticiler: Kurs Müdürü, yıllık programları çerçevesinde kurs dönemi süresince eğitimi yapılan derslerin öğreticileridir,

          1. Daha önceden öğreticilik statüsüne sahip Kurum üyeleri içinden Kurs Müdürü tarafından seçilir. Kurs Müdürü ve Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.
          2. Görev süresi dönem sonuna kadardır.
          3. Öğreticiler kurs dönemi içerisinde kursiyerlere verecekleri uygulamalı eğitim yanında branşları ile ilgili teorik bilgileri de vermekle yükümlüdürler. Teorik programlarını, Kurs Müdürlüğünün belirlediği tarihte, konuları ile birlikte yazılı olarak Kurs Müdürlüğüne teslim ederler.
          4. Öğreticiler derslerdeki disiplin, verim ve uygulama da tek sorumludur. Ders anında teknik yönden müdahale edilemez.
          5. Kurs Müdürünün öğreticilerle yapacağı toplantılara katılır ve alınan kararlar

          doğrultusunda dersleri yürütürler.

          1. Öğreticiler; kursiyerler hakkında Kurs Müdürlüğünden ödül veya ceza talep

          edebilir, dersin huzurunu bozan öğrenciyi dersten çıkarabilir.

          1. Derse gelemeyecek olan öğretici durumunu en az 3 gün evvel Kurs Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
          2. Öğreticiler, Kurs Müdürlüğüne karşı sorumludurlar.

           

          Madde 10.
          Yardımcı Öğretici: Yardımcı Öğretici, öğretici tarafından seçilir. Kurs Müdürü ve Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar.

          1. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda Yardımcı Öğretici tam yetkilidir.
          2. Kursiyerler hakkında not verebilir, değerlendirme yapabilir.
          3. Yardımcı öğreticiler; kurs çalışmalarına devam etmek ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda yardımcı öğretici, öğreticinin bilgisi dâhilinde çalışmayı yürütür. Aday fazlalığında öğreticinin tercihi kabul edilir. Son karar Kurs Müdürünündür.

          Madde 11.
          Hiçbir öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.
          Hiçbir yardımcı öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak müdür ile doğrudan ilişki kuramaz. Problemlerini öğretici ile çözmek zorundadır. Ancak sorun öğretici ile ilgili ise Kurs Müdürüne başvurabilir.

          Madde 12.
          Öğreticiler, mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, Ana Tüzük, İç Tüzük, Kurs Müdürlüğü ilkeleri ve çalışma saatlerine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik ve bildikleri çalışma programına uymamaları gibi durumlarda Kurs Müdürünün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile öğreticilikten men edilirler.

          Madde 13.
          Konferans veren öğreticiler ve teorik ders öğreticileri en az 5 sınav sorusunu Kurs Müdürlüğüne vermek zorundadır.

          Madde 14.
          Mücbir sebepler dışında Halk Tiyatrosu Kursu her yıl Ekim ayının ilk Pazar günü açılır, en geç Haziran ayının ikinci Pazar günü kapanır. Yönetim Kurulunun aksi bir kararı olmadıkça çalışmalar Pazar günleri yapılır.
          Şubat ayında 2 haftalık sömestri tatili yapılır.
          Kurs müdürü Yönetim Kuruluna bilgi vermek ve olur almak kaydı ile yukarıdaki çalışma tarihlerinde değişiklik yapabilir. Çalışma saatleri ve düzeni Kurs Müdürü tarafından Yönetim Kurulunun onayı alınarak hazırlanır.

          Madde 15.
          Ders Programı:

          Kursun ders programı 2 ana bölümden oluşur;

          1. Branş Dersleri: Her dönem mutlaka Kurs Müdürlüğü programında olmalıdır. Her hafta periyodik derslerdendir. Öğretici, Yardımcı Öğretici ile birlikte derse girmek zorundadır.
          2. Teorik Dersler: Dersler, kursiyerlere halk tiyatrosu konularının dışında, folklorun diğer konularının da öğretilmesini hedefler.

          Bunlar;

          • Folklor Kurumu,
          • Halk Bilimi,
          • Derleme Araştırma olmak üzere 3 ana dersten oluşur.
          • Bu derslere tüm kursiyerler katılmak zorundadır.
          • Gerekli görüldüğü hallerde önceden isimleri Yönetim Kuruluna sunulan, ya da bilgi ve saygınlığından şüphe edilmeyen kişi, kurum ya da kuruluşlara bu ders bünyesinde öğretici denetiminde yer verilebilir. Bu derslerin sorumlusu öğreticidir.
          • Ders dışı eğitim çalışmaları ve sonuçları Kurs Müdürünün isteği, öğreticinin onayı ve Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde olur.
          • Ders süresi en az 8 haftadır.
          • Teorik dersler sonucunda öğretici hazırlayacağı bir ya da birkaç ödevi kursiyerlere verir, sonucu not olarak Kurs Müdürlüğüne bildirir. Ödevler tek ya da grup halinde yapılabilir.

          Madde 16.
          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğünün her yılki kayıt kampanyası ve kayıt süresi kursun açılış tarihinden en az bir ay önce başlar, açılıştan bir gün önce biter. Açılıştan sonra kayıt yapılamaz. Ancak gerek görülürse Yönetim Kurulu kararı ile en fazla on beş gün uzatılabilir. Kayıt başlama ve bitiş tarihleri Kurs Müdürünün ana programında mutlaka belirtilmelidir.

          Madde 17.
          Kurs adayları Kurumdan alacakları kayıt formunu doldurup, 2 resim ve Yönetim Kurulunun tespit ettiği kayıt ücretini ödemekle ön kayıt yaptırırlar.

          Madde 18. Ön kayıt için başvuran kişiler;

          1. En az ortaokul mezunu olmak,
          2. 16 yaşından büyük, 35 yaşından küçük olmak,
          3. Bedenen sağlıklı ve sıhhatli olmak,
          4. Sabıkası olmamak, kaydı ile aday kursiyerliğe kabul edilirler.

          Madde 19.
          Dört haftalık bir deneme çalışmasına tabi tutulan aday kursiyerlerin, davranış biçimleri de göz önünde tutularak, deneme süresi olan dört haftalık çalışmadan sonra her hafta aldıkları ders notları ortalaması hesaplanır. Bu ortalama 5’in altında olanlar elenir ve kursla ilişkileri kesilir. Eleme sonuçları en geç beş gün içinde Genel Merkezde ilân edilir.

          Madde 20.

          Eleme sınavını kazanan kursiyerler ara verilmeden çalışmalarına devam ederken, eleme tarihinden itibaren bir ay içinde asıl kayıt için gerekli belgelerini tamamlamak zorundadırlar. Verilen sürede şartları yerine getirmeyen kursiyerlerin kayıtları silinir.
          Asıl kayıt için kursiyerin Kurs Müdürlüğüne bir ay içinde teslim etmeye mecbur olduğu belgeler;

          • Nüfus cüzdanı sureti,
          • İkametgâh belgesi,
          • Fotoğraf ( Kurs Müdürlüğünün tespit edeceği sayıda ),
          • Öğrenim belgesi,
          • 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi izin belgesi,
          • Sağlık raporu ( Kurs Müdürlüğünün gerekli gördüğü hallerde ),
          • Sabıka kaydı.

          Asıl kayıt yaptıran kursiyerler Yönetim Kurulunun tespit edeceği aylık aidatı ödemekle yükümlüdürler. Ancak zaruret karşısında; Kurs Müdürünün teklifi Yönetim Kurulunun kararı ile isteyen kursiyer aidat ödemekten muaf tutulabilir. Ayrıca öğrenciler kurs müdürlüğü tarafından kendilerine verilen resimli kimlik kartını yanlarında bulundurmak ve çalışma salonlarında sürekli yakalarına takmak zorundadırlar.

          Madde 21.

          Kursiyerlerin folklora ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak için, kurs programında belirlenen ders saatlerinin dışında gerekli toplumsal ve sosyal çalışmalar, Kurs Müdürlüğü tarafından Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü ve Sosyal İlişkiler Müdürlüğünün denetiminde yapılır. Bu etkinliklerin amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulu onayına sunulur.

          Madde 22.     

          Kursiyerler; Kurs süresince bütün çalışma ve derslere girmek zorundadırlar. Mazeretsiz arka arkaya üç, aralıklı olarak beş çalışmaya gelmeyen kursiyerin kaydı silinir. Çalışmalara katılamayacakları günler izinli sayılabilmeleri için Kurs Müdürlüğüne yazılı mazeret dilekçesi vermeleri gerekir.

          İlk derse katıldığı halde sonraki derslere Kurs Müdürlüğünün izni olmaksızın katılmayan kursiyer o gün yok sayılır. İlk derse geç kalan kursiyer ikinci derse müdürün izni ile girebilir. İki ders geç kalanlar bir gün yok sayılırlar. Geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler Kurs Müdürlüğü tarafından uyarılırlar. Aynı uygulamaya devam ederler ise kayıtları silinir.

          Zil çaldıktan sonra öğretici derse girmiş ise veya yoklama tamamlanmış ise kursiyer derse giremez. Kurs disiplinine uymayan, çevresi ile uyumsuzluk gösteren, derslerde ciddi olmayan, çalışma kıyafetine, temizlik ve tıraşına önem vermeyen, içkili olarak gelen, idari ve teknik kadroya saygılı davranmayan, aidatlarını ödemeyen kursiyerlere, Kurs Müdürlüğünce, ihtar, kınama ve kurstan uzaklaştırma gibi cezalar verilir.
          Kursiyerin devamsızlık mazereti uygun görüldüğünde veya hastalık hali rapor ile belgelendirildiğinde çalışmalara devamına Kurs Müdürü karar verir. Kurs giriş formunu dolduran her kursiyer Ana Tüzük ve İç Tüzük disiplin kurallarına uymayı kabul etmiş sayılır.

          Madde 23.
          Bir sene kursa devam eden ve başarılı olamayan kursiyer ikinci defa aynı branştaki kursa kayıt yaptıramaz.

          Madde 24.
          Bir kursiyerin kursu bitirip diploma alabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir:

          1. Devamı tamamlamış olması,
          2. Teorik ders için hazırladığı ödevden geçer not alması,
          3. Yazılı sınavlardan geçer not alması;

          Yıl içinde görülen teorik dersler ile ilgili olarak Ocak ve Nisan aylarında iki yazılı sınav yapılır. İki sınav ortalaması geçerli ( 5>10 ) olmayan kursiyerler için Kurs Müdürlüğü, Yönetim Kurulunun onayını almak koşulu ile bir kurtarma sınavı yapabilir. Bu sınavdan da geçerli not (5>10 ) alamayan kursiyer pratik sınava katılamaz.

          1. Sene sonu pratik sınavından geçer not alması;        Kursiyerin eğitim dönemi sonucu öğrendiklerini jüri karşısında sunarak, jüriden alacağı notun geçerli olması ( 5>10 ) gerekmektedir.
          2. Sene içi not ortalaması;

          Bütün eğitim dönemi boyunca uygulamalı derslerden alacağı notların ortalaması olarak hesaplanır.

          Diploma notu:                                                                                                                       ●   Ödev-1 ağırlıklı olarak,
          ●   Yazılı-1 ağırlıklı olarak,
          ●   Pratik Sınav -1 ağırlıklı olarak,
          ●   Sene içi not ortalaması-2 ağırlıklı olarak toplanan notların 5’e bölünmesi ile elde edilir. 10 üzerinden en az 5 alamayanlar mezun olamazlar.

          Diploma derecesi:
          5 – 6    Orta
          7 – 8    İyi
          9 – 10  Pekiyi’ dir.

          Madde 25.
          Ödüller:

          1. Kurs birincilerine, Kurs Müdürlüğü tarafından ödül verilir. Ödül seçimi Kurs Müdürlüğüne aittir.
          2. Yazılı sınavlardan sorularının saptanması ve değerlendirilmesi Kurs Müdürlüğünce yapılır. Bu sınav soruları teorik ders hocalarının verdiği sorulardan faydalanılarak hazırlanır. Her derse özgü soruları kapsar. Sınav gerekli görülürse test şeklinde de yapılabilir.
          3. Sene sonu pratik sınav jürisi; uygulamalı ders öğreticileri, Kurs Müdürü, aynı branşın grup başkanı, Kuruma emeği geçmiş üyeler, Yönetim Kurulunu temsilen Genel Sekreter ya da onun görevlendireceği bir kişi ile oluşur. Bu liste Kurs Müdürü tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          4. Sınav tarihleri Kurs Müdürlüğü tarafından tespit edilerek 15 gün önceden kursiyerlere duyurulur. Sınavın herhangi bir nedenle iptali halinde erteleme tarihi, iptal kararı ile birlikte duyurulur.

          Belirtilen gün ve saatte mücbir bir sebep dışında sınava katılmayan kursiyerler hiçbir hak iddia edemez.

          Madde 26.
          MÜDÜRLÜĞÜN YAZIŞMA ESASLARI

          1. Müdürlük, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
          2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
          3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
          5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
          6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

           

          Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

          Madde 27.
          Müdürlük kendi bünyelerinde;

          1. Demirbaş defteri
          2. Gelir – Gider defteri
          3. Gelen – Giden evrak defteri
          4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler

          Madde 28.
          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

          Madde 29.
          Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

          Bu iç tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020 / 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

          Genel Başkan, Nabey ÖNDER
          Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
          Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
          Üye, Kemal ŞULEKOLU
          Üye, Şevki AKSOY
          Üye, Selma ÇOPUR
          Üye, Birol ÖLMEZ
          Üye, Filiz REÇBER
          Üye, Deniz SARIÇAYIR

          Halk Tiyatrosu Kurs Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım

          TFK Halk Tiyatrosu Kurs Müdürü

          ]]>
          https://folklorkurumu.org.tr/tiyatro-kurs-mudurlugu/halk-tiyatrosu-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0
          HALK OYUNLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/halk-oyunu-kurs-mudurlugu/halk-oyunlari-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/ Sat, 21 Mar 2020 19:34:05 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3218 Madde 1.

          GENEL HÜKÜMLER
          Halk Oyunları Kurs Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49. Maddesi gereğince çalışan teknik kurslardandır.
          Amacı; Halk Oyunları Grubuna eleman yetiştirmek, folklorumuzun çeşitli dallarını öğretmek, folklor bilinci ve terbiyesini aşılamak, Kurumlu olmanın bilincine ulaştırmak amacıyla her yıl Ekim ayında Yönetim Kurulunun kararı ile açılırlar.
          Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmamakla beraber gerek düzen, gerekse uygulamalarda okul statüsünde çalışırlar.
          Kurs çalışmaları kurs müdürü ve yardımcıları tarafından yürütülür.

          Madde 2
          Halk Oyunları Kurs Müdürü en az iki yıllık Folklor Kurumunun asıl üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
          Atanma kararı kendisine tebliğ edildiği anda asaleten göreve atanmış sayılır.
          Görevi kabul etmez ise bir hafta içinde Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
          Görevi kabul ediyor ise; atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programını, çalışma kadrosunu ve iç tüzüğün diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
          Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
          Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
          Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
          Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yapılanlardan sorumludur.

          Görev Bitimi:

          1. Yönetim Kurulu kararı ile görevden alınması halinde,
          2. Dönem bittiğinde,
          3. Yönetim Kurulu değiştiği zaman müdürlük görevi sona erer.

          Aynı müdür birden fazla dönem atanabilir.

          Madde 3.
          Halk Oyunları Kurs Müdürlüğünün, Yönetim Kurulu ile ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak Kurs Müdürlüğünün çalışmalarını hızlandırmak ve sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak amacı ile Yönetim Kurulunun bir üyesini Halk Oyunları Kurs Müdürlüğünden sorumlu olarak görevlendirebilir. Bu yapılmaz ise sorumluluk Genel Sekreterindir.

          Madde 4.
          HALK OYUNLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

          1. Halk Oyunları Kurs Müdürü; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
          2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
          3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
          4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
          5. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
          6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
          7. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa vekilini ya da bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan vekili ya da yardımcısı sorumludur.
          8. Göreve gelen Müdür, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna iletir.
          9. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          10. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
          11. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırabilir.
          12. Elemanların folklor konusuna ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak amacıyla; Halk Oyunları Kurs Müdürlüğü periyodik çalışma programları dışındaki her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler için önerilerini, Sosyal İlişkiler Müdürlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Organizasyon bu müdürlük tarafından yürütülür. Bunların amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          13. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulunun onayını alması gerekmektedir. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
          14. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay alması gerekmektedir. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          15. Halk Oyunları Kurs Müdürlüğünce ücretli ya da davetiyeli yapılacak her türlü faaliyetlerin davetiyeleri Genel Muhasibin sorumluluğu ve başkanlığında gerekli görülen icra organı kanalı ile satılır ya da dağıtılır.
          16. Halk Oyunları Kurs Müdürü; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          17. Yapılacak Tüm Faaliyetler:
          • Aylık rapor,
          • Her faaliyet için rapor,
          • Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
          1. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

          Madde 5
          Müdür, Müdür Yardımcısı, Danışman, Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici kadrosunu ana raporla birlikte Yönetim Kurulu onayına sunmak zorundadır.

          Madde 6.       
          Müdür Yardımcıları; Folklor Kurumu üyeleri arasından Kurs Müdürü tarafından seçilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Görevi:

          1. Öğrenci sınıf yoklamaları ve devam takibi,
          2. Ders notlarının asıl kayıtlara geçirilmesi,
          3. Disiplin işleri,
          4. Hesap ve harcamalar,
          5. Evrak dosyalama ve arşivleme,

          Bunlara paralel günlük işler ile müdürün kendilerine vereceği işleri yürütürler. Yoklamalar ve duyurular hariç, müdürün bilgisi ve onayı dışında, ders saatlerinde derse giremez, öğreticilere ve çalışma salonu içerisindeki öğrencilere müdahale edemezler.
          Derslere mazeretsiz devam etmeyen, ya da geç kalan yardımcıları için Kurs Müdürü
          Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edebilir.

          Ders Notları: Ders anında ve sınavlarda öğreticiler ya da jüri tarafından verilen notlar asıl kayıtlara geçirilir. Öğreticilerden ders sonunda imzalı olarak alınan not kâğıtları düzenli olarak dosyalanacaktır. Dönem bittiğinde bu dosyanın bir örneği Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne teslim edilecektir.

          Disiplin İşleri: Bu görevle yükümlü yardımcılar, okul öğrencilerinin okul içi, ders içi, okul çevresi, lokal ve genel merkez içindeki davranışlarını kontrol ve disipline etmekle, okul, dershane, soyunma ya da prova odaları gibi ortak mekânları temiz ve düzenli tutmak ve demirbaş eşyaları korumak ile görevlidirler.

          Madde 7

          Danışman: Çalışmalarda veya gösterilerde bilgi birikiminden faydalanılacak, Folklor Kurumu üyesi olan ya da dışarıdan konu uzmanı, saygın kişilerdir. Kurs Müdürü tarafından önerilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Madde 8

          Görevliler: Folklor Kurumu üyesi ya da dışarıdan sürekli olmayan belirli görevler için Kurs Müdürü tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulunun bilgisine sunulur.
          Görev süresi; kendisinden istenilen görev sona erinceye kadardır.

          Madde 9.
          Öğreticiler: Kurs Müdürlüğü yıllık programı çerçevesinde kurs dönemi süresince eğitimi yapılan derslerin öğreticileridir.

          1. Daha önceden öğreticilik statüsüne sahip Kurum üyeleri içinden; Halk Oyunları Kurs Müdürünün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilirler.

          Görev süresi dönem sonuna kadardır.

            1. Öğreticiler; yıllık çalışma programlarını hazırlayarak kurs dönemi açılmadan müdürlüğe teslim etmek zorundadırlar. Müdürlük gerekli gördüğü hallerde öğreticinin programa uygun çalışmalara devam edip etmediğini denetler ve uyarılarda bulunabilir.
              1. Öğreticiler kurs dönemi içerisinde kursiyerlere verecekleri uygulamalı eğitim yanında branşları ile ilgili teorik bilgileri de vermekle yükümlüdürler. Teorik programlarını, Kurs Müdürlüğünün belirlediği tarihte, konuları ile birlikte yazılı
                olarak Kurs Müdürlüğüne teslim ederler.

                1. Birlikte çalıştıkları yardımcı ve stajyer öğreticileri eğiterek ilerisi için hazırlarlar.
                2. Öğreticiler derslerdeki disiplin, verim ve uygulama da tek sorumludur. Ders anında teknik yönden müdahale edilemez.
                3. Kursiyerlerle, belli bir sınır içerisinde bilgi alışverişinde bulunarak noksansız yetişmelerini sağlarlar.
                4. Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici ile derse girmek zorundadır.
                5. Halk Oyunları Kurs Müdürünün öğreticilerle yapacağı toplantılara katılır ve alınan kararlar doğrultusunda dersleri yürütürler.
                6. Kursiyerler hakkında Halk Oyunları Kurs Müdürlüğünden ödüllendirme veya ceza talep edebilir, dersin huzurunu bozan öğrenciyi dersten atabilirler.
                7. Derslere mazeretsiz devam etmeyen öğretici ve yardımcıları için Halk Oyunları Kurs Müdürü tarafından Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edilebilir.
                8. Kurs Müdürlüğünün belirlediği çalışma kıyafetleri bulunmayanlar veya her ne surette olursa olsun içkili ve keyif verici madde kullanmış olanlar çalışma yerine ve çalışmalara giremezler.
                9. Derse gelemeyecek olan öğretici durumunu en az üç gün evvel Kurs Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
                10. Öğreticiler; yardımcılarından sorumludurlar.
                11. Öğreticiler; Halk Oyunları Kurs Müdürüne karşı sorumludurlar.
                12. Öğreticiler; grup çalışmalarına mutlaka katılmak zorundadırlar.
                13. Öğreticiler; mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, ana tüzük, iç Tüzük ve Halk Oyunları Kurs Müdürlüğü çalışma ilkeleri ve disiplinine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik gibi durumlarda Kurs Müdürünün teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile öğreticilikten men edilirler.

          Madde 10.
          Yardımcı Öğreticiler:

              1. Öğretici tarafından stajyer öğreticiler arasından seçilir. Halk Oyunları Kurs Müdürünün önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar.
              2. Yardımcı öğretici, Folklor Kurumu üyeleri içinden en az iki yıl stajyer öğreticilik yapmış ve onaylanmış olanlardan seçilir.
              3. Yardımcı öğretici, öğretici denetimi olmadan kurs çalışmalarını yönetemez ve öğretici yetkilerine sahip olamaz.
              1. Ancak; öğreticinin bilgisi dâhilinde ve öğreticinin bulunmadığı zamanlarda Yardımcı Öğretici tam yetkilidir.
                  1. Yine öğreticinin bilgisi dâhilinde kursiyerler hakkında not verebilir, değerlendirme yapabilir.
                  2. Eğer öğretici Folklor Kurumu dışından olacak ve yeni bir ders çalışması başlayacak ise yardımcı öğretici, öğreticinin tavsiyesi, Kurs Müdürünün önerisi ile Yönetim Kuruluna sunulur.
                  3. Ancak; ikinci yıl yardımcı öğretici mutlaka Folklor Kurumu üyeleri içinden olmalıdır.
                  4. Yardımcı öğreticiler; kurs çalışmalarına devam etmek ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda yardımcı öğretici, öğreticinin bilgisi dâhilinde çalışmayı yürütür. Aday fazlalığında öğreticinin tercihi kabul edilir. Son karar Kurs Müdürünündür.

                Madde 11.
                Stajyer Öğretici:
                Stajyer öğretici statüsünde olan Folklor Kurumu üyeleri arasından öğretici tarafından seçilir. Kurs Müdürü ve Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar. Öğretici ve Yardımcı öğretici bulunmadığı zamanlarda yalnız olarak derslere giremezler, kursiyerleri not ile değerlendiremezler.

                Madde 12.

                Hiçbir öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.   Hiçbir yardımcı öğretici ve stajyer öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak müdür ile doğrudan ilişki kuramaz. Problemlerini öğretici ile çözmek zorundadırlar. Ancak sorun öğretici ile ilgili ise Kurs Müdürüne başvurabilir.

                Madde 13.
                Konferans veren öğreticiler ve teorik ders öğreticileri en az 5 sınav sorusunu Kurs Müdürlüğüne vermek zorundadırlar.

                Madde 14.
                Mücbir sebepler dışında halk oyunları kursu her yıl Ekim ayının ilk Pazar günü açılır, en geç Haziran ayının ikinci Pazar günü kapanır. Yönetim Kurulunun aksi bir kararı olmadıkça çalışmalar Pazar günleri yapılır.

                Şubat ayında 2 haftalık sömestri tatili yapılır.

                Kurs müdürü Yönetim Kuruluna bilgi vermek ve olur almak kaydı ile yukarıdaki çalışma tarihlerinde değişiklik yapabilir. Çalışma saatleri ve düzeni Kurs Müdürü tarafından Yönetim Kurulunun onayı alınarak hazırlanır.

                Madde 15.
                Ders Programı:
                Kursun ders programı 2 ana bölümden oluşur;
                A) Branş Dersleri:
                ● Yöre Halk Oyunlar Dersleri : Yöre halk oyunları dersi her hafta verilmesi zorunlu olan periyodik derslerdendir. En az 3 en fazla 5 yöre ile sınırlandırılır. Her dönem mutlaka Kurs Müdürlüğü programında olmalıdır. Bu derslerde öğretici; yardımcı öğretici ve stajyer öğretici ile derse girmek zorundadır.
                ● Ritim Dersleri,                                                                                                                   ● Sahne Dersleri,
                ● Kostüm derslerinden ibarettir.                                                                                          B)Teorik Dersler: Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünün görüşü alınarak, kursiyerlere kendi konuları dışında, folklorun diğer konularının da öğretilmesini hedefler. Teorik dersler Kurs Müdürünün talebi ve Yönetim Kurulunun onayı ile belirlenecek bir uzman tarafından verilebileceği gibi, belirlenen konuların uzmanı farklı kişiler tarafından da verilebilir. Her hafta periyodik ders ya da konferans niteliğinde olabilir.
                Teorik ders konuları;

                    • Folklor Kurumu,
                    • Halk Bilimi,
                    • Derleme Araştırma olmak üzere 3 ana dersten oluşur.
                    • Bu derslere tüm kurs öğrencileri katılmak zorundadır.
                    • Gerek periyodik ders, gerekse konferans; gösteri ya da atölye çalışması şeklinde olabilir.
                    • Tüm öğreticiler dönem başından belirlenerek Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
                    • Gerekli görüldüğü hallerde önceden isimleri Yönetim Kuruluna sunulan, ya da bilgi ve saygınlığından şüphe edilmeyen kişi, kurum ya da kuruluşlara bu ders bünyesinde öğretici denetiminde yer verilebilir. Bu derslerin sorumlusu öğreticidir.
                    • Ders dışı eğitim çalışmaları ve sonuçları Kurs Müdürünün isteği, öğreticinin onayı ve Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde olur.
                    • Ders süresi en az 8 haftadır.
                    • Teorik dersler sonucunda Kurs Müdürlüğü hazırlayacağı bir ya da birkaç ödevi “tez çalışması” niteliğinde kursiyerlere verir. Ödevler tek ya da grup halinde yapılabilir. Ödevlerin değerlendirilmesi Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünün gözetiminde yapılır. Ödev notları Kurs Müdürlüğüne bildirilir. Bu notlar mezuniyette değerlendirmeye katılır.

                Madde 16.
                Okulun her yılki kayıt kampanyası ve kayıt süresi kursun açılış tarihinden en az bir ay önce başlar, açılıştan bir gün önce biter. Açılıştan sonra kayıt yapılamaz. Ancak gerek görülürse Yönetim Kurulu kararı ile en fazla on beş gün uzatılabilir. Kayıt başlama ve bitiş tarihleri Kurs Müdürünün ana programında mutlaka belirtilmelidir.

                Madde 17.
                Kursiyer adayları Kurumdan alacakları kayıt formunu doldurup, 2 resim ve Yönetim Kurulunun tespit ettiği kayıt ücretini ödemekle ön kayıt yaptırırlar.

                Madde 18. Ön kayıt için başvuran kişiler;

                    1. En az ortaokul mezunu olmak,
                    2. 16 yaşından büyük, 35 yaşından küçük olmak,
                    3. Bedenen sağlıklı ve sıhhatli olmak,
                    4. Sabıkası olmamak kaydı ile aday öğrenciliğe kabul edilirler.

                Madde 19.
                Dört haftalık bir deneme çalışmasına tabi tutulan aday kursiyerlerin, davranış biçimleri de göz önünde tutularak, deneme süresi olan dört haftalık çalışmadan sonra her hafta aldıkları ders notları ortalaması hesaplanır. Bu ortalama 5’in altında olanlar elenir ve kursla ilişkileri kesilir. Eleme sonuçları en geç beş gün içinde TFK Genel Merkezinde ve çalışma yerinde ilân edilir.

                Madde 20.
                Eleme sınavını kazanan öğrenciler ara verilmeden çalışmalarına devam ederken, eleme tarihinden itibaren bir ay içinde asıl kayıt için gerekli belgelerini tamamlamak zorundadırlar.
                Verilen sürede şartları yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları silinir.
                Asıl kayıt için öğrencinin okul idaresine bir ay içinde teslim etmeye mecbur olduğu belgeler;

                    • Nüfus cüzdanı sureti,
                    • İkametgâh belgesi,
                    • Fotoğraf ( Kurs Müdürlüğünün tespit edeceği sayıda ),
                    • Öğrenim belgesi,
                    • 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi izin belgesi,
                    • Sağlık raporu ( Kurs Müdürlüğünün gerekli gördüğü hallerde ),
                    • Sabıka kaydı.

                Asıl kayıt yaptıran kursiyerler Yönetim Kurulunun tespit edeceği aylık aidatı ödemekle yükümlüdürler. Ancak zaruret karşısında; Kurs Müdürünün teklifi Yönetim Kurulunu kararı ile isteyen kursiyer aidat ödemekten muaf tutulabilir. Ayrıca kursiyerler kurs müdürlüğü tarafından kendilerine verilen resimli kimlik kartını yanlarında bulundurmak ve çalışma salonlarında sürekli yakalarına takmak zorundadırlar.

                Madde 21.
                Kursiyerlerin folklora ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak için, kurs programında belirlenen ders saatlerinin dışında gerekli toplumsal ve sosyal çalışmalar; Kurs Müdürlüğü tarafından, Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü ve Sosyal İlişkiler Müdürlüğünün denetiminde yapılır. Bu etkinliklerin amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulu onayına sunulur.

                Madde 22.
                Kursiyerler: Kurs süresince bütün çalışma ve derslere girmek zorundadırlar. Mazeretsiz arka arkaya 3; Aralıklı olarak 5 çalışmaya gelmeyen kursiyerlerin kaydı silinir. Çalışmalara katılamayacakları günler izinli sayılabilmeleri için Kurs Müdürlüğüne yazılı mazeret dilekçesi vermeleri gerekir.

                İlk derse katıldığı halde sonraki derslere Kurs Müdürlüğünün izni olmaksızın katılmayan kursiyer o gün yok sayılır. İlk derse geç kalan kursiyer ikinci derse müdürün izni ile girebilir. İki ders geç kalanlar bir gün yok sayılırlar. Geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler Kurs Müdürlüğü tarafından uyarılırlar. Aynı uygulamaya devam ederler ise kayıtları silinir.
                Zil çaldıktan sonra öğretici derse girmiş veya yoklama tamamlanmış ise kursiyer derse giremez. Kurs disiplinine uymayan, çevresi ile uyumsuzluk gösteren, derslerde ciddi olmayan, çalışma kıyafetine, temizlik ve tıraşına önem vermeyen, içkili olarak gelen, idari ve teknik kadroya saygılı davranmayan, aidatlarını ödemeyen kursiyerlere, Kurs Müdürlüğünce, ihtar, kınama ve kurstan uzaklaştırma gibi cezalar verilir.
                Kursiyerin devamsızlık mazereti uygun görüldüğünde veya hastalık hali rapor ile belgelendirildiğinde çalışmalara devamına Kurs Müdürü karar verir. Kurs giriş formunu dolduran her kursiyer Ana Tüzük ve İç Tüzük disiplin kurallarına uymayı kabul etmiş sayılır.

                Madde 23.
                Bir sene kursa devam eden ve başarılı olamayan kursiyer ikinci defa aynı branştaki kursa kayıt yaptıramaz.

                Madde 24.
                Bir kursiyerin kursu bitirip diploma alabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir:

                    1. Devamı tamamlamış olması,
                    2. Teorik ders için hazırladığı ödevden geçer not alması,
                    3. Yazılı sınavlardan geçer not alması;

                Yıl içinde görülen teorik dersler ile ilgili olarak Ocak ve Nisan aylarında iki yazılı sınav yapılır. İki sınav ortalaması geçerli ( 5>10 ) olmayan kursiyerler için Kurs Müdürlüğü, Yönetim Kurulunun onayını almak koşulu ile bir kurtarma sınavı yapabilir. Bu sınavdan da geçerli not (5>10 ) alamayan kursiyer pratik sınava katılamaz.

                    1. Sene sonu pratik sınavından geçer not alması; Kursiyerin eğitim dönemi sonucu öğrendiklerini jüri karşısında sunarak, jüriden alacağı notun geçerli olması ( 5>10 ) gerekmektedir.
                    2. Sene içi not ortalaması;

                Bütün eğitim dönemi boyunca uygulamalı derslerden alacağı notların ortalaması olarak hesaplanır.

                Diploma notu:

                    • Ödev-1 ağırlıklı olarak,
                    • Yazılı-1 ağırlıklı olarak,
                    • Pratik Sınav-1 ağırlıklı olarak,
                    • Sene içi not ortalaması-2 ağırlıklı olarak

                toplanan notların 5’e bölünmesi ile elde edilir. 10 üzerinden en az 5 alamayanlar mezun olamazlar.
                Diploma derecesi:
                5 – 6    Orta
                7 – 8    İyi
                9 – 10  Pekiyi’ dir.

                Madde 25.
                Ödüller:

                    1. Kurs birincilerine, Kurs Müdürlüğü tarafından ödül verilir. Ödül seçimi Kurs Müdürlüğüne aittir.
                    2. Yazılı sınavlardan sorularının saptanması ve değerlendirilmesi Kurs Müdürlüğünce yapılır. Bu sınav soruları teorik ders hocalarının verdiği sorulardan faydalanılarak hazırlanır. Her derse özgü soruları kapsar. Sınav gerekli görülürse test şeklinde de yapılabilir.
                    3. Sene sonu pratik sınav jürisi; uygulamalı ders öğreticileri, Kurs Müdürü, aynı branşın grup başkanı, Kuruma emeği geçmiş üyeler, Yönetim Kurulunu temsilen Genel Sekreter ya da onun görevlendireceği bir kişi ile oluşur. Bu liste Kurs Müdürü tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
                    4. Sınav tarihleri Kurs Müdürlüğü tarafından tespit edilerek 15 gün önceden kursiyerlere duyurulur. Sınavın herhangi bir nedenle iptali halinde erteleme tarihi, iptal kararı ile birlikte duyurulur.

                Belirtilen gün ve saatte mücbir bir sebep dışında sınava katılmayan kursiyer hiçbir hak iddia edemez.

                Madde 26.
                MÜDÜRLÜĞÜN YAZIŞMA ESASLARI

                    1. Halk Oyunları Kurs Müdürlüğü, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
                    2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
                    3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
                    4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
                    5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
                    6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir.

                Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

                Madde 27.
                Müdürlükler kendi bünyelerinde;

                    1. Demirbaş defteri
                    2. Gelir – Gider defteri
                    3. Gelen – Giden evrak defteri
                    4. Karar defteri tutar.

                Ayrıca kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler

                Madde 28.
                Halk Oyunları Kurs Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

                Madde 29.
                Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

                Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020 / 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

                 

                Genel Başkan, Nabey ÖNDER
                Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
                Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
                Üye, Kemal ŞULEKOLU
                Üye, Şevki AKSOY
                Üye, Selma ÇOPUR
                Üye, Birol ÖLMEZ
                Üye, Filiz REÇBER
                Üye, Deniz SARIÇAYIR

                HALK Oyunları KURS Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım
                İbrahim Caner ÖZTÜRK
                Halk Oyunları Kurs Müdürü

          ]]>
          HALK OYUNLARI GRUP BAŞKANLIĞI İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/halk-oyunlari-grup-baskanligi/halk-oyunlari-grup-baskanligi-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/halk-oyunlari-grup-baskanligi/halk-oyunlari-grup-baskanligi-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 17:04:18 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3216 Madde 1.
          GENEL HÜKÜMLER

          Halk Oyunları Grup Başkanlığı Ana Tüzüğün 49. Maddesi gereğince çalışan teknik icra gruplarımızdandır.

          Amacı;
          Danışma Kurulu ve Yönetim Kurulunun bölge tasnifini esas alarak, bu bölgelerin oyunlarını çok iyi bilen öğreticilerle, Türk halk oyunları üzerine figür, ritim ve ruh bakımından otantik kalmak şartı ile uygulama yapmak, halk oyunlarımızı genç nesillere öğretmek ve dünyaya tanıtmak amacı ile çalışan gruptur.
          Grup çalışmaları; Halk Oyunları Grup Başkanı ve yardımcıları tarafından yürütülür.

          Madde 2.
          Halk Oyunları Grup Başkanı; Folklor Kurumunun asıl üyeleri arasından Genel Sekreterin teklifi Yönetim Kurulunun kararı ile atanır.
          Atama kararı kendisine tebliğ edildiği anda asaleten göreve atanmış sayılır.
          Görevi kabul etmez ise bir hafta içinde Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
          Görevi kabul etmesi halinde atama tarihinden itibaren 15 gün içinde;

          1. Yıllık ana programını,
          2. Çalışma programını,
          3. Alt yapısını içeren “Faaliyet Raporu”nu Yönetim Kuruluna sunar.

          Halk Oyunları Grup Başkanlığı İç Tüzüğünün öngördüğü hususları kapsayacak şekilde sunulan faaliyet raporu Yönetim Kurulunca görüşülüp karara bağlanır.
          Yönetim Kurulu bu faaliyet raporunu onaylamaz, yetersiz görürse, atama iptal edilir.
          Halk Oyunları Grup Başkanının görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
          Halk Oyunları Grup Başkanının görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından atama yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yapılanlardan sorumludur.

          Madde 3.
          Grup Başkanının Yönetim Kurulu ile ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak Grup Başkanlığının çalışmalarını hızlandırmak ve sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak amacı ile Yönetim Kurulunun bir üyesini Grup Başkanlığından sorumlu olarak görevlendirebilir. Bu yapılmaz ise sorumluluk Genel Sekreterindir.

          Madde 4.
          HALK OYUNLARI GRUP BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ

          1. Halk Oyunları Grup Başkanı, yardımcıları ile birlikte yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyortlarını, gün ve saatlerini kendisi kararlaştırır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar, Grup Başkanlığı karar defterine yazılır.
          2. Halk Oyunları Grup Başkanının kendisi ve Başkanlığı ile ilgili herhangi bir Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
          3. Halk Oyunları Grup Başkanı kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayı ile geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından Grup Başkanı sorumludur.
          4. Halk Oyunları Grup Başkanı, yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilave ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
          5. Halk Oyunları Grup Başkanı, gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak görev alanı net olmayan konularda sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
          6. Görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düşüldüğünde, yapılacak etkinliğin çalışmasına başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurulması zorunludur. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
          7. Halk Oyunları Grup Başkanı göreve geldiğinde, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna sunar.
          8. Halk Oyunları Grup Başkanı, çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
          9. Halk Oyunları Grup Başkanı, Yönetim Kurulunun onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Grup Başkanı, gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşlardan, kullanımı Grup Başkanına ait olanların üçüncü şahıslara verilebilmesi Yönetim Kurulunun onayına bağlıdır.
          10. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara doğrudan Halk Oyunları Grup Başkanı katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa bir yardımcısını görevlendirir.
          11. Grup Başkanlığının çalışmaları esnasında teknik yönden müdahale edilmez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel Sekreter, Grup Başkanlığının faaliyetlerini takip edip araştırabilir.
          12. Halk Oyunları Grup Başkanı, yapmayı planladığı her türlü faaliyeti önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip onay alması gerekir. Ayrıca faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          13. Elemanların folklor konusuna ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak amacıyla; Grup Başkanlığının periyodik çalışma programları dışındaki her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler için önerilerini, Sosyal İlişkiler Müdürlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Organizasyon bu müdürlük tarafından yürütülür. Bunların amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          14. Halk Oyunları Grup Başkanı, yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Grup Başkanı her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay alması gerekir. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
          15. Halk Oyunları Grup Başkanlığınca düzenlenen ücretli ya da davetiyeli, yapılacak her türlü faaliyetlerin davetiye veya biletleri Genel Muhasibin sorumluluğu ve başkanlığında gerekli görülen icra organı/organları kanalı ile satılır ya da dağıtılır.
          16. Halk Oyunları Grup Başkanı üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          17. Yapılacak Tüm Faaliyetler;
          18. Aylık rapor,
          19. Her faaliyet için rapor,
          20. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
          21. Halk Oyunları Grup Başkanı her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını Genel Muhasibe vermek zorundadır.
          22. Çalışma programında yer alan yöreler, Folklor Kurumunun genel folklora bakış açısı doğrultusunda, bölge tasnifleri esas alınarak Grup Başkanlığı tarafından belirlenir. Ana raporla birlikte Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          23. Kurum bünyesinde yer almayan yeni bir yöre ile ilgili çalışmaların başlaması için gerekli incelemeler yapıldıktan sonra yöre tespiti ve öğretici seçimi Halk Oyunları Grup Başkanı tarafından belirlenir ve bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunulur. Karar Yönetim Kurulunundur.

          Madde 5.
          HALK OYUNLARI GRUP BAŞKANLIĞININ İÇYAPISI

          Grup Başkanı çalışmasını sürdürebilmek için kendisine Folklor Kurumu üyeleri arasından en az 4, en fazla 6 yardımcı seçer. Gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 görevli daha seçebilir. Oluşturulan kadro, Yönetim Kurulunun onama kararı ile kesinlik kazanır. Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
          Yardımcılar ve görevliler kendilerine verilen görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.
          Halk Oyunları Grup Başkanı, kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

          Halk Oyunları Grup Başkanı, başkan yardımcılarını;

          1. Vekil başkan yardımcısı,
          2. Muhasebeden sorumlu başkan yardımcısı,
          3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu başkan yardımcısı,
          4. Bilişim Kolundan sorumlu başkan yardımcısı olarak görevlendirir.

          Halk Oyunları Grup Başkanı, görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kuruluna bildirir.  Hiçbir yardımcı ve görevli icra organı dâhilinde ki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun Grup Başkanı ile ilgiliyse Yönetim Kuruluna başvurabilir.

          Madde 6.
          Grup çalışmaları, başkan ve yardımcıları tarafından yürütülür. Halk Oyunları Grup Başkanı, öğretici ve yardımcı öğretici kadrosunu, ana raporu ile birlikte Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.

          Madde 7.
          Öğretici seçimi Halk Oyunları Grup Başkanına, yardımcı öğretici seçimi, öğreticiye aittir. Son karar Yönetim Kurulunundur. Yardımcı öğreticiler üyeler arasından seçilir.

          Madde 8.

          Yardımcılar;

          1. Eleman salon yoklamaları ve devam takibi,
          2. Gösteri notlarının asıl kayıtlara geçirilmesi,
          3. Disiplin işleri,
          4. Hesap ve harcamalar,
          5. Evrak dosyalama, arşivleme ve bunlara paralel günlük işler ile Grup Başkanının kendilerine vereceği işleri yürütürler. Yoklamalar ve duyurular hariç Grup Başkanının onayı ve bilgisi dışında ders saatlerinde derse giremez, öğreticilere ve çalışma salonu içerisindeki elemanlara müdahale edemezler.

          Disiplin İşleri: Bu görevle yükümlü yardımcılar, elemanların okul içi, ders içi, okul çevresi, lokal ve genel merkez içindeki davranışlarını kontrol ve disipline etmekle, okul, dershane, soyunma ya da prova odaları, ortak mekânları temiz ve düzenli tutmak ve demirbaş eşyaları korumak ile görevlidirler.
          Her ne surette olursa olsun içkili ve keyif verici madde kullanmış olanlar çalışma yerine ve çalışmalara giremez.

          Madde 9.
          Öğreticiler;

          1. Halk Oyunları Grup Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilirler.
          2. Elemanlarla, belli bir sınır içerisinde bilgi alışverişinde bulunarak noksansız yetişmelerini sağlarlar.
          3. Halk Oyunları Grup Başkanının öğreticilerle yapacağı toplantılara katılır ve alınan kararlar doğrultusunda dersleri yürütürler.
          4. Elemanlar hakkında Halk Oyunları Grup Başkanından ödüllendirme veya ceza talep edebilir, dersin huzurunu bozan öğrenciyi dersten atabilirler.
          5. Derslere mazeretsiz devam etmeyen öğretici ve yardımcıları için Halk Oyunları Grup Başkanı tarafından Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edilebilir.
          6. Grup Başkanlığının belirlediği çalışma kıyafetleri bulunmayanlar veya her ne surette olursa olsun içkili ve keyif verici madde kullanmış olanlar çalışma yerine ve çalışmalara giremezler.
          7. Derse gelemeyecek olan öğretici durumunu en az üç gün evvel Grup Başkanlığına bildirmek zorundadır.
          8. Öğreticiler; yardımcılarından sorumludurlar.
          9. Öğreticiler; Halk Oyunları Grup Başkanına karşı sorumludurlar.
          10. Öğreticiler grup çalışmalarına mutlaka katılmak zorundadırlar.
          11. Öğreticiler; mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, ana tüzük, iç yönetmelik ve Halk Oyunları Grup Başkanlığı çalışma ilkeleri ve disiplinine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik gibi durumlarda Grup Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile öğreticilikten men edilirler.

          Madde 10.

          Mevcut Öğretici Seçimi:

          1. Halk Oyunları Grup Başkanı her yıl mevcut öğreticileri, o dönem görev alsın ya da almasın Yönetim Kuruluna sunar.
          2. Öğreticiler; öğretici statüsüne sahip Folklor Kurumu üyeleri, ya da daha önce Folklor Kurumunda öğreticilik yapmış elemanlar arasından seçilir. Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Madde 11.
          Yeni Öğretici Seçimi:

          1. Eğer öğretici; grupta programı olduğu halde, çalışmalara en az bir dönem devam etmemiş ya da devam etmeyecek ise, durumunu yazılı olarak Grup Başkanlığına bildirmek zorundadır.
          2. Eski öğretici; yeni öğreticiyi daha önce aynı konuda yardımcı öğreticilik yapmış ve bitirmiş üyeler arasından veya bu konuda yeterli olduğuna inandığı birini önerebilir.
          3. Yeni öğreticiler; Halk Oyunları Grup Başkanınca Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          4. Grup Başkanlığı; Folklor Kurumu üyesi olmayan, fakat konusunda uzman, birisini görevlendirmeyi düşünüyorsa, daha önce başka kurum ve kuruluşlarda öğreticilik yapıp yapmadığını araştırır, eski öğreticinin de tavsiyesi ile Yönetim Kurulunun onayına sunar.

          Madde 12.
          Yardımcı Öğreticiler;

          1. Öğretici tarafından stajyer öğreticiler arasından seçilir. Grup Başkanlığının kabulü, Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar.
          2. Yardımcı öğretici, Folklor Kurumu üyeleri içinden en az iki yıl stajyer öğreticilik yapmış ve onaylanmış olanlardan seçilir.
          3. Yardımcı öğretici, öğretici denetimi olmadan grup çalışmalarını yönetemez ve öğretici yetkilerine sahip olamaz.
          4. Eğer öğretici Folklor Kurumu dışından olacak ve yeni bir ders çalışması başlayacak ise yardımcı öğretici, öğreticinin tavsiyesi, Grup Başkanının onayı ile Yönetim Kuruluna sunulur.
          5. Ancak; ikinci yıl yardımcı öğretici mutlaka Folklor Kurumu üyeleri içinden olmalıdır.
          6. Yardımcı öğreticiler; grup çalışmalarına devam etmek ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda yardımcı öğretici, öğreticinin bilgisi dâhilinde çalışmayı yürütür. Aday fazlalığında öğreticinin tercihi kabul edilir. Son karar Grup Başkanlığınındır.

          Madde 13.
          Stajyer Öğreticiler;

          Folklor Kurumunun en az iki yıllık üyeleri arasından öğreticinin tavsiyesi, Halk Oyunları Grup Başkanının onayı ile Yönetim Kuruluna sunulur. Yönetim Kurulu onayladıktan sonra göreve başlar. Eğitim süresi iki yıldır.

          Madde 14.
          Folklor Kurumunda Öğreticilik Aşaması:

          1. Önce bir yıllık kurs dönemini bitirir.
          2. Grupta bir yıl stajyerlik yapar.
          3. Stajyerlik sonucunda Derleme-Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünce istenen derleme çalışmalarından geçerli not alır.
          4. Grupta bir yıl üye eleman olarak görev yapar.
          5. Öğretici tarafından stajyer öğretici olarak seçilir, Halk Oyunları Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu onaylar.
          6. İki yıl stajyer öğreticilik yapar.
          7. Gerekli sınav ve ödevlerden başarılı olup Halk Oyunları Grup Başkanının kabulü ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          8. Öğretici tarafından yardımcı öğretici olarak seçilir, Halk Oyunları Grup Başkalığı aracılığı ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          9. İki yıl yardımcı öğreticilik yapar.
          10. Gerekli sınav ve ödevlerden başarılı olursa, Grup Başkanının kabulü ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

          Madde 15.
          Stajyer öğreticilik ve yardımcı öğreticilik sonucunda başarılı olamayanlar tekrar öğreticilik eğitimlerine, öğreticinin izni ile devam edebilirler.

          Madde 16.
          Öğretici ve yardımcı öğretici unvanları hiçbir suretle geri alınamaz.

          Madde 17.
          Öğreticisi olmayan ders o dönem kaldırılır.

          Madde 18.
          Bir sene gruba devam eden ve başarılı olamayan okul mezunu elemanlar, ikinci defa aynı branştaki grup çalışmalarına stajyerliğini tamamlamak için başvuramazlar.

          Madde 19.
          Grup çalışmaları 3’er aylık 4 dönem halinde yürütülür. Yönetim Kurulunun aksi bir kararı olmadıkça çalışmalar Cumartesi günleri yapılır. Başkan Yönetim Kuruluna bilgi vermek ve olur almak kaydı ile çalışma saatlerini düzenler.

          Madde 20.
          Elemanlar; bütün çalışma ve derslere devam etmek zorundadırlar. Bir dönem süresince, mazeretsiz olarak arka arkaya ve aralıklı olarak 3 çalışmaya katılmazlar ise dönem sonuna kadar çalışmalara katılamazlar.
          Yeni dönem de çalışmalara katılabilmek için Halk Oyunları Grup Başkanlığına başvuru dilekçesi vermek zorundadırlar. Son karar Grup Başkanınındır.
          Çalışmalara katılamayacakları günler izinli sayılabilmeleri için Grup Başkanlığına yazılı mazeret dilekçesi vermeleri gerekir.
          İlk derse katıldığı halde sonraki derslere Grup Başkanlığının izni olmaksızın katılmayanlar o gün yok sayılır.
          İlk derse geç kalanlar ikinci derse Grup Başkanının izni ile girebilir. 2 kez geç kalanlar 1 gün yok sayılırlar. Geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler Halk Oyunları Grup Başkanlığı tarafından uyarılırlar, aynı uygulamaya devam ederler ise dönem sonuna kadar çalışmalardan men cezası alırlar.
          Zil çaldıktan sonra öğretici derse girmiş ise veya yoklama tamamlanmış ise elemanlar derse giremez. Devamsızlık mazereti uygun görüldüğünde veya hastalık hali rapor ile tasdik edildiğinde çalışmalara devamına Grup Başkanı karar verir.
          Grup çalışma disiplinine uymayan, çevresi ile uyumsuzluk gösteren, derslerde ciddi olmayan, idari ve teknik kadroya saygılı davranmayan, aidatlarını zamanında ödemeyen elemanlara Halk Oyunları Grup Başkanlığı’nca yazılı ya da sözlü olarak ihtar cezası verilebilir.
          Davranışlarda ısrar edilmesi halinde ana tüzüğün disiplin ile ilgili maddeleri uygulanır.

          Madde 21.
          Bir elemanının stajyerliğini tamamlayıp sertifika alabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir.

          1. 18 ay içerisinde, 4 dönem ( 12 ay ) çalışmalara devam etmiş olması,
          2. Ana tüzük ve İç Tüzük disiplin kurallarına uyması,
          3. Halk Oyunları Grup Başkanlığının düzenlediği etkinliklerde başarılı bir şekilde yer alması,
          4. Derleme çalışmasından geçer not alması gerekmektedir.

          Madde 22.
          Gruptaki her eleman için Halk Oyunları Grup Başkanlığı tarafından bir sicil fişi tutulur. Elemanların disiplin, devam ve teknik durumları bu fişlere işlenir. Bu fişler dönem sonunda Derleme -Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne iletilir.

          Madde 23.     
          Grup Başkanlığı çalışma programı, sınav sonuçları, iptal duyuruları, gösteri ve seyahat kadroları ilânı dışında hiçbir bülten, anket, davetiye, gazete, broşür, süreli ya da süresiz yayın yapamaz. Kurumun tüm basım ve yayım işleri Basın Yayın Müdürlüğüne aittir. Halk Oyunları Grup Başkanlığı tarafından Yönetim Kurulu onayı alındıktan sonra istekler ilgili müdürlüğe iletilir.

          Madde 24.
          Grupta 4 dönem çalışmalara katılıp, sertifika almaya hak kazanan elemanlar Halk Oyunları Grup Başkanlığının önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile sertifika alır ve dernek üyesi olurlar.
          Okuldan mezun olamayan eleman grup çalışmasına katılamaz.
          Okuldan mezun olmadan gruba katılabilmek için konservatuar mezunu ya da öğreticisi olmak gerekir.
          Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde gerekli araştırmalar yapılarak Grup Başkanlığının teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile dışarıdan yetişmiş elaman alınabilir. Bunlar Halk Oyunları Okulundan yeni mezun olmuş gibi kabul edilir.
          Dışarıdan öğretici ya da yardımcı öğretici olarak grupta görev almak için; Halk Oyunları Grup Başkanının isteği ve Yönetim Kurulunun onayı ile grup çalışmasına stajyer eleman olarak katılabilirler.

          Madde 25.
          Dernek üyesi olup grup çalışmalarından uzun süre ayrı kalanlar tekrar grup çalışmalarına katılmak isterlerse, Halk Oyunları Grup Başkanlığına bir dilekçe ile başvururlar. Grup Başkanı Yönetim Kurulunun onayını alarak bu kişileri çalışmalara alabilir.

          Madde 26.
          Grup elemanlarının ders içi sorunları ders öğreticisi tarafından, Kurum içi sorunları ise Grup Başkanı tarafından çözümlenir. Grup Başkanı 15 gün içerisinde sorunu çözemez ise ilgili eleman bir üst kurula başvurabilir.
          Hiç bir oyuncu grupla ilgili sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Sorun Halk Oyunları Grup Başkanı veya kadro ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

          Madde 27.

          Grup kadrosunda bulunan elemanlar Yönetim Kurulunun izni olmadan hiçbir şekilde başka bir kuruluşta faaliyette bulunamazlar. Faaliyette bulunduğu tespit edilen elemanlarla ilgili olarak; Yönetim Kurulunca, Halk Oyunları Grup Başkanının da görüşü alınıp Ana Tüzük ve İç Tüzüğün gerekli maddeleri uygulanır.

          Madde 28.
          Grup kadrosunda bulunan elemanlara çalışma prensiplerine veya şartlarına uygun hareket etmemeleri halinde aşağıdaki ceza sistemi uygulanır.

          1. İhtar: Etkinliklerde ve çalışmalarda düzenin aksamasına sebebiyet verenlere Halk Oyunları Grup Başkanı tarafından verilen ve siciline işlenecek olan cezadır.
          2. İhtarı gerektiren suçlarda diretenlere veya daha ağır suç işleyenlere, ayrıca 3 ihtar cezası alanlara bir gösteriden men cezası Halk Oyunları Grup Başkanı tarafından verilir.
          3. Grup çalışmalarını engelleyici faaliyette bulunanlara, Grup Başkanına, idari ve teknik kadrosuna itaatsizlik edenlere, ayrıca 2 defa gösteriden men cezası alanlara, Halk Oyunları Grup Başkanı tarafından en fazla 4 hafta olmak şartı ile kadrodan geçici çıkarma cezası verilir.
          4. Kadrodan çıkarma cezası; Ana Tüzük 36-37-38-39-40’cı maddelerine bağlı olarak uygulanır. Halk Oyunları Grup Başkanı gerekçesi ile birlikte kadrodan çıkarma cezasını, Disiplin Kuruluna havale edilmek üzere Yönetim Kurulunun onayına sunar.

          Madde 29.
          Gösterilere çıkacak kadroyu yapma yetkisi Halk Oyunları Grup Başkanınındır. Yalnız İstanbul dışı ve Yurtdışı seyahatler ile festivallerin kadrosu Grup Başkanının da katılacağı Yönetim Kurulu toplantısında hazırlanır. Mevcut kadro arasından Grup Başkanı bilgilendirme yapar, bu bilgilendirme ışığında Yönetim Kurulu listeyi onaylar.

          Madde 30.
          Önemine göre gerekli görülen gösterilere Yönetim Kurulu bir kafile başkanı atar. Kafile başkanı idari ve mali işlerden sorumlu ve yetkilidir. Teknik hususlara karışmaz. Yönetim Kurulu kafile başkanı seçmediği takdirde Genel Sekreter doğrudan kafile başkanı olur. Halk Oyunları Grup Başkanı ya da onun görevlendirdiği bir yardımcısı gösterinin teknik sorumlusudur.

          Madde 31.
          HALK OYUNLARI GRUP BAŞKANLIĞI’NIN YAZIŞMA ESASLARI

          1. Halk Oyunları Grup Başkanlığı, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
          2. Halk Oyunları Grup Başkanlığı, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
          3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Grup Başkanlığı yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
          5. Halk Oyunları Grup Başkanlığı yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
          6. Halk Oyunları Grup Başkanlığı yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.
          7. Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk Grup Başkanına aittir.

          Madde 32.
          Halk Oyunları Grup Başkanlığı kendi bünyelerinde;

          1. Demirbaş defteri
          2. Gelir – Gider defteri
          3. Gelen – Giden evrak defteri
          4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler.

          Madde 33.
          Halk Oyunları Grup Başkanı çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

          Madde 34.
          Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
          Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020/84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

          Genel Başkan, Nabey ÖNDER
          Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
          Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
          Üye, Kemal ŞULEKOLU
          Üye, Şevki AKSOY
          Üye, Selma ÇOPUR
          Üye, Birol ÖLMEZ
          Üye, Filiz REÇBER
          Üye, Deniz SARIÇAYIR

          Halk Oyunları Grup Başkanlığı İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
          Süleyman KORKMAZ
          TFK  Halk Oyunları Grup Başkanı

          ]]>
          https://folklorkurumu.org.tr/halk-oyunlari-grup-baskanligi/halk-oyunlari-grup-baskanligi-ic-tuzugu/feed/ 0
          HALK MÜZİĞİ KURS MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-kurs-mudurlugu/halk-muzigi-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-kurs-mudurlugu/halk-muzigi-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 16:42:56 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3214 Madde 1.
          GENEL HÜKÜMLER:

          Halk Müziği Kurs Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49. Maddesi gereğince çalışan teknik kurslardandır.
          Amacı: Halk Müziği Grubuna eleman yetiştirmek, folklorumuzun çeşitli dallarını öğretmek, folklor bilinci ve terbiyesini aşılamak, Kurumlu olmanın bilincine ulaştırmak amacıyla her yıl Ekim ayında Yönetim Kurulunun kararı ile açılır.Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmamakla beraber gerek düzen, gerekse uygulamalarda okul statüsünde çalışır.
          Kurs çalışmaları müdür ve yardımcıları tarafından yürütülür.

          Madde 2
          Halk Müziği Kurs Müdürü en az iki yıllık Folklor Kurumu üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
          Atanma kararı kendisine tebliğ edildiği anda asaleten göreve atanmış sayılır.
          Görevi kabul etmez ise bir hafta içinde Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
          Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulu’nun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
          Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
          Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
          Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

          Görev Bitimi:

          1. Yönetim Kurulu kararı ile görevden alınması halinde,
          2. Dönem bittiğinde,
          3. Yönetim kurulu değiştiği zaman müdürlük görevi sona erer.

          Aynı müdür birden fazla dönem atanabilir.

          Madde 3
          Halk Müziği Kurs Müdürlüğünün, Yönetim Kurulu ile ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak Grup Başkanlığının çalışmalarını hızlandırmak ve sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak amacı ile Yönetim Kurulunun bir üyesini Halk Müziği Kurs Müdürlüğünden sorumlu olarak görevlendirebilir. Bu yapılmaz ise sorumluluk Genel Sekreterindir.

          Madde 4
          HALK MÜZİĞİ KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

          1. Halk Müziği Kurs Müdürü; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştırır ve bilgi için Yönetim Kurulu’na sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
          2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
          3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
          4. Müdür, Müdür Yardımcısı, Danışman, Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici ve görevli kadrosunu ana raporla birlikte Yönetim Kurulu onayına sunmak zorundadır.
          5. Müdür; ayrıca yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu da Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
          6. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
          7. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
          8. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti varsa vekilini ya da bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan toplantıya katılan vekili-yardımcısı sorumludur.
          9. Göreve gelen Müdür, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna iletir.
          10. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          11. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere mali raporları Genel Muhasibe verir.
          12. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
          13. Elemanların folklor konusuna ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak amacıyla; Halk Müziği Kurs Müdürlüğü periyodik çalışma programları dışındaki her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler için önerilerini, Sosyal İlişkiler Müdürlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Organizasyon bu müdürlük tarafından yürütülür. Bunların amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
          14. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulunun onayını alması gerekmektedir. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
          15. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay alması gerekmektedir. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          16. Halk Müziği Kurs Müdürlüğünce ücretli ya da davetiyeli yapılacak her türlü faaliyetlerin davetiyeleri Genel Muhasibin sorumluluğu ve başkanlığında gerekli görülen icra organı kanalı ile satılır ya da dağıtılır.
          17. Halk Müziği Kurs Müdürü; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
          18. Yapılacak Tüm Faaliyetler:
          • Aylık rapor,
          • Her faaliyet için rapor,
          • Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
          1. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

          Madde 5.
          HALK MÜZİĞİ KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

          Müdür kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
          Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
          Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
          Halk Müziği Kurs Müdürü, müdür yardımcılarını;

          1. Vekil müdür yardımcısı,
          2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
          3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
          4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

          Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

          • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

          Madde 6.       
          Müdür Yardımcıları; Folklor Kurumu üyeleri arasından Kurs Müdürü tarafından seçilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Görevi:

          1. Öğrenci sınıf yoklamaları ve devam takibi,
          2. Ders notlarının asıl kayıtlara geçirilmesi,
          3. Disiplin işleri,
          4. Hesap ve harcamalar,
          5. Evrak dosyalama ve arşivleme,

          Bunlara paralel günlük işler ile müdürün kendilerine vereceği işleri yürütürler. Yoklamalar ve duyurular hariç, müdürün bilgisi ve onayı dışında, ders saatlerinde derse giremez, öğreticilere ve çalışma salonu içerisindeki öğrencilere müdahale edemezler.
          Derslere mazeretsiz devam etmeyen, ya da geç kalan yardımcıları için Kurs Müdürü
          Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edebilir.

          Ders Notları : Ders anında ve sınavlarda öğreticiler ya da jüri tarafından verilen notlar asıl kayıtlara geçirilir. Öğreticilerden ders sonunda imzalı olarak alınan not kâğıtları düzenli olarak dosyalanacaktır. Dönem bittiğinde bu dosyanın bir örneği Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne teslim edilecektir.
          Disiplin İşleri : Bu görevle yükümlü yardımcılar, okul öğrencilerinin okul içi, ders içi, okul çevresi, lokal ve genel merkez içindeki davranışlarını kontrol ve disipline etmekle, okul, dershane, soyunma ya da prova odaları gibi ortak mekânları temiz ve düzenli tutmak ve demirbaş eşyaları korumak ile görevlidirler.

          Madde 7.
          Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

          Madde 8.
          Danışman: Çalışmalarda veya gösterilerde bilgi birikiminden faydalanılacak, Folklor Kurumu üyesi olan ya da dışarıdan konu uzmanı, saygın kişi, kurum ya da kuruluşlardır. Kurs Müdürü tarafından önerilir, Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

          Madde 9.
          Görevliler: Folklor Kurumu üyesi ya da dışarıdan sürekli olmayan belirli görevler için Kurs Müdürü tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulunun bilgisine sunulur.
          Görev süresi kendisinden istenilen görev sona erinceye kadardır.

          Madde 10
          Öğreticiler: Kurs Müdürü, yıllık programları çerçevesinde kurs dönemi süresince eğitimi yapılan derslerin öğreticileridir,

          1. Daha önceden öğreticilik statüsüne sahip Kurum üyeleri içinden; Halk Müziği Kurs Müdürünün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilirler. Görev süresi dönem sonuna kadardır.
          2. Öğreticiler; yıllık çalışma programlarını hazırlayarak kurs dönemi açılmadan müdürlüğe teslim etmek zorundadırlar. Müdürlük gerekli gördüğü hallerde öğreticinin programa uygun çalışmalara devam edip etmediğini denetler ve uyarılarda bulunabilir.
          3. Öğreticiler kurs dönemi içerisinde kursiyerlere verecekleri uygulamalı eğitim yanında branşları ile ilgili teorik bilgileri de vermekle yükümlüdürler. Teorik programlarını, Kurs Müdürlüğünün belirlediği tarihte, konuları ile birlikte yazılı
            olarak Kurs Müdürlüğüne teslim ederler.
          4. Birlikte çalıştıkları yardımcı ve stajyer öğreticileri eğiterek ilerisi için hazırlarlar.
          5. Öğreticiler derslerdeki disiplin, verim ve uygulama da tek sorumludur. Ders anında teknik yönden müdahale edilemez.
          6. Kursiyerlerle, belli bir sınır içerisinde bilgi alışverişinde bulunarak noksansız yetişmelerini sağlarlar.
          7. Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici ile derse girmek zorundadır.
          8. Halk Müziği Kurs Müdürünün öğreticilerle yapacağı toplantılara katılır ve alınan kararlar doğrultusunda dersleri yürütürler.
          9. Kursiyerler hakkında Halk Müziği Kurs Müdürlüğünden ödüllendirme veya ceza talep edebilir, dersin huzurunu bozan öğrenciyi dersten atabilirler.
          10. Derslere mazeretsiz devam etmeyen öğretici ve yardımcıları için Halk Müziği Kurs Müdürü tarafından Yönetim Kurulu’na cezai işlem teklif edilebilir.
          11. Her ne surette olursa olsun içkili ve keyif verici madde kullanmış olanlar çalışma yerine ve çalışmalara giremezler.
          12. Derse gelemeyecek olan öğretici durumunu en az üç gün evvel Kurs Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
          13. Öğreticiler; yardımcılarından sorumludurlar.
          14. Öğreticiler; Halk Müziği Kurs Müdürü’ne karşı sorumludurlar.
          15. Öğreticiler; grup çalışmalarına mutlaka katılmak zorundadırlar.
          16. Öğreticiler; mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, ana tüzük, iç Tüzük ve Halk Müziği Kurs Müdürlüğü çalışma ilkeleri ve disiplinine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik gibi durumlarda Kurs Müdürünün teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile öğreticilikten men edilirler.

          Madde 11.
          Yardımcı Öğreticiler:

          1. Öğretici tarafından stajyer öğreticiler arasından seçilir. Halk Müziği Kurs Müdürünün önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar.
          2. Yardımcı öğretici, Folklor Kurumu üyeleri içinden en az iki yıl stajyer öğreticilik yapmış ve onaylanmış olanlardan seçilir.
          3. Yardımcı öğretici, öğretici denetimi olmadan kurs çalışmalarını yönetemez ve öğretici yetkilerine sahip olamaz.
          1. Ancak; öğreticinin bilgisi dâhilinde ve öğreticinin bulunmadığı zamanlarda Yardımcı Öğretici tam yetkilidir.
            1. Yine öğreticinin bilgisi dâhilinde kursiyerler hakkında not verebilir, değerlendirme yapabilir.
            2. Eğer öğretici Folklor Kurumu dışından olacak ve yeni bir ders çalışması başlayacak ise yardımcı öğretici, öğreticinin tavsiyesi, Kurs Müdürünün önerisi ile Yönetim Kuruluna sunulur.
            3. Ancak; ikinci yıl yardımcı öğretici mutlaka Folklor Kurumu üyeleri içinden olmalıdır.
            4. Yardımcı öğreticiler; kurs çalışmalarına devam etmek ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda yardımcı öğretici, öğreticinin bilgisi dâhilinde çalışmayı yürütür. Aday fazlalığında öğreticinin tercihi kabul edilir. Son karar Kurs Müdürünündür.

            Madde 12
            Stajyer Öğretici: Stajyer öğretici statüsünde olan Folklor Kurumu üyeleri arasından öğretici tarafından seçilir. Kurs Müdürü ve Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar. Öğretici ve Yardımcı öğretici bulunmadığı zamanlarda yalnız olarak derslere giremezler, kursiyerleri not ile değerlendiremezler.

            Madde 13
            Hiçbir öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.   Hiçbir yardımcı öğretici ve stajyer öğretici müdürlük dâhilindeki sorunlar ile ilgili olarak müdür ile doğrudan ilişki kuramaz. Problemlerini öğretici ile çözmek zorundadır. Ancak sorun öğretici ile ilgili ise Kurs Müdürüne başvurabilir.

            Madde 14
            Konferans veren öğreticiler ve teorik ders öğreticileri en az 5 sınav sorusunu Kurs Müdürlüğüne vermek zorundadırlar.

            Madde 15

            Kurs her yıl Ekim ayının ilk Pazar günü açılır, en geç Haziran ayının ikinci Pazar günü kapanır. Yönetim Kurulunun aksi bir kararı olmadıkça çalışmalar Pazar günleri yapılır. Şubat ayında 2 haftalık sömestr tatili yapılır.
            Kurs müdürü Yönetim Kuruluna bilgi vermek ve olur almak kaydı ile yukarıdaki çalışma tarihlerinde değişiklik yapabilir. Çalışma saatleri ve düzeni Kurs Müdürü tarafından Yönetim Kurulunun onayı alınarak hazırlanır.

            Madde 16.
            Ders Programı:Kursun ders programı 3 ana bölümden oluşur;

            1. Branş Dersleri: Her dönem mutlaka Kurs Müdürlüğü programında olmalıdır. Her hafta periyodik derslerdendir. Öğretici, Yardımcı Öğretici ve Stajyer Öğretici ile derse girmek zorundadır.
            2. Ek Dersler: Her dönem Kurs Müdürünün talebi ve Yönetim Kurulunun onayı ile oluşur. Öğreticiyi Kurs Müdürü seçer ve Yönetim Kurulu onaylar. Her hafta periyodik ders ya da konferans niteliğinde olabilir.
            3. Teorik Dersler: Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünün görüşü alınarak, kursiyerlere kendi konuları dışında, folklorun diğer konularının da öğretilmesini hedefler. Teorik dersler Kurs Müdürünün talebi ve Yönetim Kurulunun onayı ile belirlenecek bir uzman tarafından verilebileceği gibi, belirlenen konuların uzmanı farklı kişiler tarafından da verilebilir. Her hafta periyodik ders ya da konferans niteliğinde olabilir.

            Teorik ders konuları;

            • Folklor Kurumu,
            • Halk Bilimi,
            • Derleme Araştırma olmak üzere 3 ana dersten oluşur.
            • Bu derslere tüm kursiyerler katılmak zorundadır.
            • Tüm öğreticiler dönem başından belirlenerek Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
            • Gerekli görüldüğü hallerde önceden isimleri Yönetim Kuruluna sunulan, ya da bilgi ve saygınlığından şüphe edilmeyen kişi, kurum ya da kuruluşlara bu ders bünyesinde öğretici denetiminde yer verilebilir. Bu derslerin sorumlusu öğreticidir.
            • Ders dışı eğitim çalışmaları ve sonuçları Kurs Müdürünün isteği, öğreticinin onayı ve Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde olur.
            • Ders süresi en az 8 haftadır.
            • Teorik dersler sonucunda Kurs Müdürlüğü hazırlayacağı bir ya da birkaç ödevi “tez çalışması” niteliğinde kursiyerlere verir. Ödevler tek ya da grup halinde yapılabilir. Ödevlerin değerlendirilmesi Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünün gözetiminde yapılır. Ödev notları Kurs Müdürlüğüne bildirilir. Bu notlar mezuniyette değerlendirmeye katılır.

            Madde 17.
            Okulun her yılki kayıt kampanyası ve kayıt süresi kursun açılış tarihinden en az bir ay önce başlar, açılıştan bir gün önce biter. Açılıştan sonra kayıt yapılamaz. Ancak gerek görülürse Yönetim Kurulu kararı ile en fazla on beş gün uzatılabilir. Kayıt başlama ve bitiş tarihleri Kurs Müdürünün ana programında mutlaka belirtilmelidir.

            Madde 18.
            Kursiyer adayları Kurumdan alacakları kayıt formunu doldurup, 2 resim ve Yönetim Kurulunun tespit ettiği kayıt ücretini ödemekle ön kayıt yaptırırlar.

            Madde 19. Ön kayıt için başvuran kişiler;
            a)  En az ortaokul mezunu olmak,
            b) 16 yaşından büyük, 35 yaşından küçük olmak,
            c) Bedenen sağlıklı ve sıhhatli olmak,
            d) Sabıkası olmamak kaydı ile aday öğrenciliğe kabul edilirler.

            Madde 20.
            Dört haftalık bir deneme çalışmasına tabi tutulan aday kursiyerlerin, davranış biçimleri de göz önünde tutularak, deneme süresi olan dört haftalık çalışmadan sonra her hafta aldıkları ders notları ortalaması hesaplanır. Bu ortalama 5’in altında olanlar elenir ve kursla ilişkileri kesilir. Eleme sonuçları en geç beş gün içinde Genel Merkezde ilân edilir.

            Madde 21.
            Eleme sınavını kazanan kursiyerler ara verilmeden çalışmalarına devam ederken, eleme tarihinden itibaren bir ay içinde asıl kayıt için gerekli belgelerini tamamlamak zorundadırlar.
            Verilen sürede şartları yerine getirmeyen kursiyerlerin kayıtları silinir.
            Asıl kayıt için kursiyerlerin kurs idaresine bir ay içinde teslim etmeye mecbur olduğu belgeler;

            • Nüfus cüzdanı sureti,
            • İkametgâh belgesi,
            • Fotoğraf ( Kurs Müdürlüğünün tespit edeceği sayıda ),
            • Öğrenim belgesi,
            • 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi izin belgesi,
            • Sağlık raporu ( Kurs Müdürlüğünün gerekli gördüğü hallerde ),
            • Sabıka kaydı.

            Asıl kayıt yaptıran kursiyerler Yönetim Kurulunun tespit edeceği aylık aidatı ödemekle yükümlüdürler. Ancak zaruret karşısında; Kurs Müdürünün teklifi Yönetim Kurulunun kararı ile isteyen kursiyer aidat ödemekten muaf tutulabilir. Ayrıca kursiyerler kurs müdürlüğü tarafından kendilerine verilen resimli kimlik kartını yanlarında bulundurmak ve çalışma alanlarında sürekli yakalarına takmak zorundadırlar.

            Madde 22
            Kursiyerlerin folklora ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak için, kurs programında belirlenen ders saatlerinin dışında gerekli toplumsal ve sosyal çalışmalar, Kurs Müdürlüğü tarafından, Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü ve Sosyal İlişkiler Müdürlüğünün denetiminde yapılır. Bu etkinliklerin amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulu onayına sunulur.

            Madde 23.     
            Kursiyerler: Kurs süresince bütün çalışma ve derslere girmek zorundadırlar. Mazeretsiz arka arkaya üç, aralıklı olarak beş çalışmaya gelmeyen kursiyerin kaydı silinir. Çalışmalara katılamayacakları günler izinli sayılabilmeleri için Kurs Müdürlüğüne yazılı mazeret dilekçesi vermeleri gerekir.

            İlk derse katıldığı halde sonraki derslere Kurs Müdürlüğünün izni olmaksızın katılmayan kursiyer o gün yok sayılır. İlk derse geç kalan kursiyer ikinci derse müdürün izni ile girebilir. İki ders geç kalanlar bir gün yok sayılırlar. Geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler Kurs Müdürlüğü tarafından uyarılırlar. Aynı uygulamaya devam ederler ise kayıtları silinir.
            Zil çaldıktan sonra öğretici derse girmiş veya yoklama tamamlanmış ise kursiyer derse giremez. Kurs disiplinine uymayan, çevresi ile uyumsuzluk gösteren, derslerde ciddi olmayan, çalışma kıyafetine, temizlik ve tıraşına önem vermeyen, içkili olarak gelen, idari ve teknik kadroya saygılı davranmayan, aidatlarını ödemeyen kursiyerlere, Kurs Müdürlüğünce, ihtar, kınama ve kurstan uzaklaştırma gibi cezalar verilir.Kursiyerin devamsızlık mazereti uygun görüldüğünde veya hastalık hali rapor ile belgelendirildiğinde çalışmalara devamına Kurs Müdürü karar verir. Kurs giriş formunu dolduran her kursiyer Ana Tüzük ve İç Tüzük disiplin kurallarına uymayı kabul etmiş sayılır.

            Madde 24.
            Bir sene kursa devam eden ve başarılı olamayan kursiyer ikinci defa aynı branştaki kursa kayıt yaptıramaz.

            Madde 25.
            Bir kursiyerin kursu bitirip diploma alabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir:

            1. Devamı tamamlamış olması,
            2. Teorik ders için hazırladığı ödevden geçer not alması,
            3. Yazılı sınavlardan geçer not alması;

            Yıl içinde görülen teorik dersler ile ilgili olarak Ocak ve Nisan aylarında iki yazılı sınav yapılır. İki sınav ortalaması geçerli ( 5>10 ) olmayan kursiyerler için Kurs Müdürlüğü, Yönetim Kurulunun onayını almak koşulu ile bir kurtarma sınavı yapabilir. Bu sınavdan da geçerli not (5>10 ) alamayan kursiyer pratik sınava katılamaz.

            1. Sene sonu pratik sınavından geçer not alması;Kursiyerin eğitim dönemi sonucu öğrendiklerini jüri karşısında sunarak, jüriden alacağı notun geçerli olması ( 5>10 ) gerekmektedir.
            2. Sene içi not ortalaması;

            Bütün eğitim dönemi boyunca uygulamalı derslerden alacağı notların ortalaması olarak hesaplanır.

            Diploma notu:

            • Ödev 1 ağırlıklı olarak,
            • Yazılı 1 ağırlıklı olarak,
            • Pratik Sınav 1 ağırlıklı olarak,
            • Sene içi not ortalaması 2 ağırlıklı olarak

            toplanan notların 5’e bölünmesi ile elde edilir. 10 üzerinden en az 5 alamayanlar mezun olamazlar. 
            Diploma derecesi:
            5 – 6    Orta
            7 – 8    İyi
            9 – 10  Pekiyi’ dir.

            Madde 26.
            Ödüller:

            1. Kurs birincilerine, Kurs Müdürlüğü tarafından ödül verilir. Ödül seçimi Kurs Müdürlüğüne aittir.
            2. Yazılı sınavlardan sorularının saptanması ve değerlendirilmesi Kurs Müdürlüğünce yapılır. Bu sınav soruları teorik ders hocalarının verdiği sorulardan faydalanılarak hazırlanır. Her derse özgü soruları kapsar. Sınav gerekli görülürse test şeklinde de yapılabilir.
            3. Sene sonu pratik sınav jürisi; uygulamalı ders öğreticileri, Kurs Müdürü, aynı branşın grup başkanı, Kuruma emeği geçmiş üyeler, Yönetim Kurulunu temsilen Genel Sekreter ya da onun görevlendireceği bir kişi ile oluşur. Bu liste Kurs Müdürü tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
            4. Sınav tarihleri Kurs Müdürlüğü tarafından tespit edilerek 15 gün önceden kursiyerlere duyurulur. Sınavın herhangi bir nedenle iptali halinde erteleme tarihi, iptal kararı ile birlikte duyurulur.

            Belirtilen gün ve saatte mücbir bir sebep dışında sınava katılmayan kursiyerler hiçbir hak iddia edemez.

            Madde 27.
            Kursu bitirip diploma alan ve staja başlayan bir eleman için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gereklidir:
            a) Kurstan mezun olan her kursiyerin sertifika alabilmesi için 2 yıl staj yapması gerekir.
            b) Bu stajın birinci yılını kurs müdürlüğü gözetiminde yapar,
            c) İkinci yıl stajını da Halk Müziği Grup Başkanlığı bünyesinde yapar.
            d) Halk Müziği Grup Başkanlığı staj bitimi sonunda başarılı olan elemanlara sertifikalarının verilmesi ve üyeliklerinin yapılması için Yönetim Kuruluna başvurur.
            e) Sertifika alan elemanların grup kadrosuna katılabilmeleri için Halk Müziği Grup Başkanlığı İç Tüzüğündeki ilgili maddeler uygulanır.

            Madde 28.
            HALK MÜZİĞİ KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

            1. Müdürlük, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
            2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
            3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
            5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
            6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

            Madde 29.
            Müdürlük kendi bünyelerinde;

            1. Demirbaş defteri
            2. Gelir – Gider defteri
            3. Gelen – Giden evrak defteri
            4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdür.

             

            Madde 30.
            Halk Oyunları Kurs Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 31.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
            Bu iç tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 /  tarih ve 2020 / 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye, Kemal ŞULEKOLU
            Üye, Şevki AKSOY
            Üye, Selma ÇOPUR
            Üye, Birol ÖLMEZ
            Üye, Filiz REÇBER
            Üye, Deniz SARIÇAYIR

            Halk Müziği Kurs Müdürlüğü İç Tüzüğü İmza Karşılığı Elden Aldım 
            Yusuf  YAŞAR 
            TFK Halk Müziği Kurs Müdürü

            ]]> https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-kurs-mudurlugu/halk-muzigi-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0 DIŞ İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dis-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dis-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 16:38:48 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3212 Madde 1.
            GENEL HÜKÜMLER

            Dış İlişkiler Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince kurulan ve çalışan müdürlüklerden biridir.

            Amacı;

            1. Folklor Kurumunun yurtiçi ve yurtdışındaki folklor dernekleri, folklor enstitüleri ve akademik kuruluşların faaliyetlerini takip etmek, iletişim kurmak ve bilgi akışını sağlamak,
            2. Folklor Kurumunun yurt dışında tanıtımını sağlamak,
            3. Folklor Kurumunun yurt dışı etkinliklere katılmasını ve yurt dışındaki grupların Kurumun düzenleyeceği etkinliklere katılmasını sağlamaktır.

            Madde 2.
            Müdür; Yabancı dil bilen Kurum üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
            Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
            Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
            Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Genel kurul sonrasında seçilen Yönetim Kurulu yeni atama yapana kadar görevini devam ettirir.
            Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 3.
            DIŞ İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

            1.maddede belirtilen amaca uygun olarak;

            1. Yurt içindeki ve dışındaki folklor kuruluşlarına ve folklorla ilgilenen kişilere, basın organlarına Folklor Kurumunu tanıtıcı broşür, ilan, resim, bülten vb. gönderir. Bu faaliyetleri Basın Yayın Müdürlüğü aracılığı ile yapar.
            2. Yurtiçi ve dışındaki festival komiteleri ile görüşmeler yaparak Folklor Kurumunun bu etkinliklere katılımını sağlar.
            3. Yurtiçi ve yurtdışındaki folklor dernekleri, folklor enstitüleri ve akademik kuruluşların faaliyetlerini takip eder, iletişim kurar ve Folklor Kurumunun tanıtımını sağlar.
            4. Kurumun düzenlediği; festival, sempozyum gibi yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerde, dış ilişkiler müdürünün doğal üyesi olduğu, Yönetim Kurulu tarafından atanan Festival Komitesi ile birlikte çalışır ve etkinlikleri bu komite ile birlikte düzenler. Yurt dışından gelecek grup ya da bilim adamlarının karşılanması, ağırlanması, konaklaması, işlerinde görev alacak kurum üye ya da elemanlarından yabancı dil bilen kişileri yeterli sayıda seçip, komitenin görüşünü alarak Yönetim Kuruluna bildirir. Bu seçilen görevlilerin etkinlik süresince denetlenmesini de komite ile birlikte yürütür.
            5. Konu ile ilgili görevlilerin eğitimini sağlar.
            6. Uluslararası etkinlik öncesi rehber seçimini yapar ve Yönetim Kuruluna onaylatır.
            7. Arşivlenmesi için yapılacak tüm faaliyetlerin program ve sonuçlarını broşür, fotoğraf, dia, film vb. gibi belgeleri ile beraber Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne iletir.
            8. Ayrıca internet ve sosyal medyada yayınlanması gereken, yukarıda belirtilen ilgili dokümanları Basın Yayın Müdürlüğüne iletir.
            9. Başka dernek faaliyetlerinin programlarını takip edip;
            • Ortak faaliyetler,
            • Birlikte yeni oluşumlar,
            • Karşılıklı faaliyetlere katılımlar,
            • Destekleme amaçlı faaliyetlerin programlarını hazırlar ve gerek kendi içinde gerek Yönetim Kurulu tarafından oluşturulacak komitelerle bu faaliyetlerin hayata geçirilmesini sağlar.Kurum içi organizasyonların katılımını Sosyal İlişkiler Müdürlüğü aracılığı ile yapar.
              1. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
              2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
              3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
              4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
              5. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
              6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
              7. l) Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan yardımcısı sorumludur.
                1. Göreve gelen Müdür; teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.
                2. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
                3. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
                4. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter ve görevli Yönetim Kurulu üyesi, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu oldukları için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
                5. r) Yapılacak Tüm Faaliyetler:
                  1. Aylık rapor,
                  2. Her faaliyet için rapor,
                  3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
                  4. s) Müdür; müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay alır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na sunmak zorundadır.
                6. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmakA macı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
                  1. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.

            ü) Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

            Madde 4.

            Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

            Madde 5.
            DIŞ İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

            Müdür kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

            Müdür, müdür yardımcılarını;

                  1. Vekil müdür yardımcısı,
                  2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
                  3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
                  4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

            Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

                  • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

            Madde 6.
            Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 7.
            DIŞ İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

                  1. Müdürlük, Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde dış yazışmalar yapar.
                  2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
                  3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
                  4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
                  5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla birlikte ve üst yazı ile Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne ve üst yazının bir kopyasını da Yönetim Kuruluna gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
                  6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

            Madde 8.

            Müdürlük kendi bünyelerinde;

                  1. Demirbaş defteri,
                  2. Gelir – Gider defteri,
                  3. Gelen – Giden evrak defteri,
                  4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdü
                  5. Ayrıca; yurt dışındaki festival, yabancı dans ve müzik gruplarının iletişim adresleri fihristini tutar.

            Madde 9.
            Dış İlişkiler Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 10.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 24.02.2020 tarih ve 2020 / 81 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Dış İlişkiler Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
            Reyhan TURAN
            TFK Dış İlişkiler Müdürü

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dis-iliskiler-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0
            DERNEK DIŞINDA ÇALIŞMA İLKELERİ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dernek-disinda-calisma-ilkeleri/ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dernek-disinda-calisma-ilkeleri/#respond Sat, 21 Mar 2020 16:26:19 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3208 FOLKLOR KURUMU DERNEĞİ ÜYELERİNİN DERNEK DIŞINDAKİ KURUM VE KURULUŞLARDA ÇALIŞMA İLKELERİ İÇ TÜZÜĞÜ

            Madde 1
            Amaç – 
            Bu iç tüzüğün amacı, üyelerimizin;

            1. Resmi kuruluş ve kurumlar, ( TRT, Üniversite, Belediye, Halk Eğitim Merkezi, Yurtlar, Eğitim Kurumları vb. )
            2. Folklor Kurumu Derneği ile aynı amaç doğrultusunda çalışan dernekler,
            3. Mahalli Dernekler ve Vakıflar,
            4. Mesleki kuruluşlar,
            5. Folklor Kurumu Derneği ile aynı amaç doğrultusunda çalışmayan dernekler,
            6. Profesyonel oluşumlarda çalışma usul ve esaslarını düzenler.

            Dayanak
            Madde 2
            Bu iç tüzük Folklor Kurumu Derneği Tüzüğü’nün 6 (f) maddesine göre hazırlanmıştır.

            Madde 3
            Folklor Kurumu Derneği öğreticisi olan üyeler, Madde 1 de belirtilen tüm birimlerde Yönetim Kurulu’ndan izin alarak çalışma yapabilir.

            Madde 4
            Folklorun herhangi bir alanını meslek edinen üyeler;  [Halk Oyunları, Halk Müziği, Derleme, Tiyatro, El Sanatları, vb.]  madde 1 de belirtilen tüm birimlerde Yönetim Kuruluna bilgi vererek çalışma yapabilirler.

            Madde 5
            Folklorun herhangi bir alanının da faaliyet göstermediği halde bu alanda maddi kazanç elde etmek isteyen üyeler,  madde 1 de belirtilen tüm birimlerde Yönetim Kurulu’ndan izin alarak çalışma yapabilirler.

            Madde 6
            Resmi Kuruluş ve kurumlarda asli görevli olan üyeler;

            • Görevli bulunduğu kurum veya kuruluş haricindeki Madde 1 (a) , (d) , (e) ve (f) de belirtilen kurumlarda Yönetim Kurulu’na bilgi vererek çalışma yapabilirler.
            • Madde 1 (b) ve (c) de belirtilen birimlerde Yönetim Kurulu’ndan izin alarak çalışma yapabilirler.

            Madde 7
            Madde 3, 4, 5, 6 da belirtilen üyelerin dışındaki üyeler;

            1. Mesleki Kuruluş üyesi ise Yönetim Kurulu’na bilgi vererek,
            2. Mesleki Kuruluş üyesi değilse Yönetim Kurulu’ndan izin alarak,
            3. Madde 1 (a) , (c) , (e) ve (f)   de belirtilen birimlerde, Yönetim Kurulu’ndan izin alarak, çalışma yapabilirler. Madde 1 (b) maddesinde belirtilen birimde çalışma yapamaz.

            Madde 8
            Yönetim Kurulu iç tüzükte belirtilen izinleri, Folklor Kurumu Derneği’nin çalışmalarını göz önüne alarak verir.

            Madde 9
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020 / 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/dernek-disinda-calisma-ilkeleri/feed/ 0
            DERLEME ARAŞTIRMA VE ARŞİV MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/derleme-arastirma-arsiv-mudurlugu/derleme-arastirma-ve-arsiv-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/derleme-arastirma-arsiv-mudurlugu/derleme-arastirma-ve-arsiv-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 13:51:25 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3206 Madde 1.
            GENEL HÜKÜMLER

            Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince çalışan müdürlüklerden biridir.
            Amacı;

            1. Türk folkloru üzerine araştırma, inceleme, derlemeler yapmak,
            2. Bu amaçla komisyonlar oluşturmak,
            3. Yapılan derlemelerde elde edilen yeni bilgileri, düzenli bir biçimde Folklor Kurumu derleme arşivi için hazırlanan program çerçevesinde bilgisayar ortamına aktarmak ve “Folklor Kurumu Derleme Arşivi Veri Tabanı” nı oluşturmak,
            4. Folklor Kurumu Derleme Araştırma veri tabanını sürekli yeni bilgilerle beslemek,
            5. Bu bilgilerin saklanması, korunması, erişilmesi ve paylaşılması gibi süreçlere olanak sağlamak,
            6. Folklor Kurumu Bilişim birimi kanalıyla yüklenen bilgiye istenildiği zaman, herhangi bir mekânda anlık ve hızlı bir şekilde ulaşılmasına olanak sağlamak,
            7. Ağırlıklı olarak folklor alanındaki kitaplardan oluşan kütüphanesini ve arşivi kullanılır hale getirmek,
            8. Folklor ve derleme eğitimi vermek,
            9. Grup ve öğretici ödevlerini hazırlayıp sonuçlandırmak,
            10. Sergi, seminer, konferans gibi etkinlikleri ilgili birimlerle beraber hazırlamak,
            11. Folklor alanında panel ve sempozyum çalışmaları yapıp Yönetim Kuruluna sunmak,
            12. Derneğin tüm birimlerinden gelen dokümantasyon ve arşivi tasnif edip korumaktır.
            13. Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğü olarak komisyonlar kurup, folklor alanında eğitim vermektir.

            Madde 2
            Faaliyet Alanı: 1. maddede belirtilen amaca uygun olarak;

            1. Folklor Kurumu bünyesinde bulunan kurslar ve gruplardaki üye kayıt belgesi ve evrakı her yıl dönem sonunda teslim alır, arşivler, tasnif ve istatistik çalışmalarını yapar, kartotekse ve bilgisayara kaydeder. Ayrıca bu dokümanları 5 (beş) yıl süreyle saklar.
            2. Bu konuda sürekli geliştirilebilecek kartoteks sistemini kurar.
            3. Kurum bünyesindeki tüm kitap, doküman, belge, bilgi ve materyalleri (ses kayıt, dia, foto, el yazması, derleme, el sanatları ürünü, giysi vb.) tasnif eder, dosyalar, sistematik hazırlar ve kullanıma hazır hale getirir.
            4. Kütüphaneyi gerek Folklor Kurumu üyelerinin ve gerekse araştırmacıların kullanımına hazır hale getirip kullanılmasını sağlar.
            5. Maddi Folklor ürünlerinden giysi ve aksesuarların korunup saklanmasını sağlar.
            6. Sosyal İlişkiler Müdürlüğü aracılığı ile Folklor Kurumu elemanları ya da diğer folklorculara arşivdeki dokümanlardan faydalanarak sergi açar, tanıtım yapar.
            7. Öncelikle Basın Yayın Müdürlüğünce çıkarılan Folklor Dergisinde olmak üzere Halkbilim ve Geleneksel Kültür kapsamındaki dergi, kitap, broşür ve benzeri yayınlara arşivden yazılar hazırlayıp yayınlanmasını sağlar.
            8. Folklor Kurumu üyeleri ve Halkbilimcilere derlemeci ve araştırmacı yetiştirmek için kurslar düzenler, eğitim çalışmaları yapar.
            9. Yurtiçi ve yurtdışındaki Derleme-Araştırma amaçlı festival, panel, sempozyum vb. faaliyetleri Folklor Kurumu adına takip eder, gerekirse Dış İlişkiler Müdürlüğü denetiminde Folklor Kurumu adına hazırlanan bildiri, makale ve araştırmaları sunar.
            10. Grup başkanlıkları ve kurs müdürlüklerindeki stajyer ve kursiyerlerin derleme konularını hazırlar, derleme komisyonu kurar, derlemelerin incelenip sonuçlanmasını sağlar.
            11. Folklor kapsamlı yayınları takip eder. Yönetim Kurulu aracılığı ile teminini sağlar.
            12. Seminer, konferans, panel ve sempozyum çalışmaları için üniversitelerin ilgili birimleri ile iletişim kurup çalışmalar yapar.

            Madde 3.
            Müdür; Kurum üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
            Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve iç tüzüğün diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.             Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
            Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
            Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Genel kurul sonrasında seçilen Yönetim Kurulu yeni atama yapana kadar görevi devam ettirir.
            Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 4.
            DERLEME ARAŞTIRMA VE ARŞİV MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

            1. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
            2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
            3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
            4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
            5. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
            6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
            7. g) Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa vekilini ya da bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan vekili veya yardımcısı müdür adına sorumludur.
            8. Göreve gelen Müdür, teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.
            9. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            10. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
            11. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
            12. l) Yapılacak Tüm Faaliyetler:
              1. Aylık rapor,
              2. Her faaliyet için rapor,
              3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
            13. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna

            yazı ile bildirip, onay alır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları (mali durum ile birlikte) yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.

            1. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak

            amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.

            1. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            2. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.
            3. Folklor Kurumu Derleme Arşivi veri tabanını aktif hale getirecek güncellemeler yapar. İnternet ortamında veri tabanı ile ilgili gelecek istekleri karşılar.
            4. Folklor Kurumu birimlerinden gelen dokümantasyon ve arşiv belgelerini 5 (beş) yıl süre korur, süresi biten belgeleri kalıcı arşive aktarır.
            5. Üniversitelerin, folklorla ilgili birimleri ile ilişki kurar, ortak etkinlikler yapmayı sağlar.

            Madde 5.
            Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

            Madde 6.  
            DERLEME ARAŞTIRMA VE ARŞİV MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

            Müdür kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
            Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürü, müdür yardımcılarını;

            1. Vekil müdür yardımcısı,
            2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
            3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
            4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

            Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

            • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

            Madde 7.

            Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 8.
            MÜDÜRLÜĞÜN YAZIŞMA ESASLARI

            1. Müdürlük, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
            2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
            3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
            5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları arşive aktarır. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
            6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

            Madde 9.
            Müdürlük kendi bünyelerinde;

            1. Demirbaş defteri,
            2. Gelir – Gider defteri,
            3. Gelen – Giden evrak defteri,
            4. Karar defteri,
            5. Müdürlüğü ile ilgili kişiler ve folklor uzmanlarının iletişim bilgileri (fihrist) defterini tutar.

            Ayrıca; kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdür.

            Madde 10.
            Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 11.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 02.03.2020 tarih ve 2020 / 82 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
            İffet GÖZMEN
            TFK Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürü

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/derleme-arastirma-arsiv-mudurlugu/derleme-arastirma-ve-arsiv-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0
            BİLİŞİM MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/bilisim-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/bilisim-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 13:38:06 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3204 Madde 1.
            GENEL HÜKÜMLER

            Bilişim Müdürlüğü; Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince kurulan Folklor Kurumu Basın Yayın Müdürlüğüne bağlı, kendi mecrasında bağımsız olarak çalışan bir alt birimdir.
            Amacı;

            1. Değişen iletişim dünyasının gereği olarak oluşan koşullarda öncelikle Folklor Kurumunun hükmi şahsiyetini kanunlar çerçevesinde bağlayıcı ve koruyucu çalışmalar yapmak, internet üzerindeki yayınları takip etmek ve bu konuda Yönetim Kurulunu bilgilendirmek,
            2. Bu çerçevede Folklor Kurumunun internet üzerindeki her platformda yapacağı yayınları konusunda çalışma yapmak ve yapılan yayınları Yönetim Kurulunun çizdiği çerçevede yönetmek,
            3. Folklor Kurumu Arşivi için hazırlanan program çerçevesinde eldeki bilgileri bilgisayar ortamına aktarmaya yardımcı olmak,
            4. Yapılan derlemelerde elde edilen yeni bilgileri, düzenli bir biçimde Folklor Kurumu arşivi için hazırlanan program çerçevesinde bilgisayar ortamına aktarmak ve “Folklor Kurumu Arşivi Veri Tabanı” nı oluşturmak,
            5. Folklor Kurumu Derleme Araştırma veri tabanının sürekli yeni bilgilerle beslenmesine yardımcı olmak,
            6. “Folklor Kurumu Arşivi Veri Tabanı” n da arşivlenen bilgileri halk bilim âleminin yararlanmasına sunmak,
            7. Folklor Kurumu Derleme Araştırma programına yüklenen bilgiye istenildiği zaman, herhangi bir mekânda anlık ve hızlı bir şekilde ulaşılmasına olanak sağlamaktır.

            Madde 2
            Faaliyet Alanı: 1. maddede belirtilen amaca uygun olarak;

            1. Folklor Kurumunun Web Sitesini (folklorkurumu.org.tr) oluşturmak ve yenilenmesi için çalışmalar yapmak,
            2. Folklor Kurumunun Web Sitesinin güncel halde tutulması için derneğimiz bünyesindeki tüm organlarla iletişime geçerek faaliyetleri konusunda bilgi paylaşımında bulunmak ve bu çerçevede çalışmalar yapmak,
            3. Folklor Kurumunun Web Sitesinin yabancı dillerde yayınlanmasını sağlamak ve kontrol altında tutmak,
            4. Folklor Kurumunun Web Sitesi bünyesinde derneğimizin organları ile ilgili bilgilendirici sayfaların oluşturulması ve geliştirilmesi için ilgili birimle iletişime geçerek çalışma yapmak,
            5. İhtiyaç duyulan alanlarda kullanılmak üzere ve internet üzerinden gelir sağlamak amacıyla çalışma yapmak,
            6. Üyelerimizin derneğin tüm faaliyetlerinden haberdar olmaları ve yer almaları için internet üzerindeki tüm sosyal platformlarda gerekli olan yayınları oluşturmak ve yapmak,
            7. Folklor Kurumu icra organlarının, kendi elemanları ile iç iletişiminin sağlanmasında kullanılan tüm platformlardaki grup ve oluşumların yaratılmasında yardımcı olmak, bu platformları teknik ve içerik olarak kontrol altında bulundurmak, söz konusu platform ve oluşumları kayıt altında tutmak, gerekli olduğu durumlarda Yönetim Kuruluna rapor halinde sunmak,
            8. Folklor Kurumunun cep telefonları platformunda çalışan uygulamasının geliştirilmesi ve güncel halde tutmak için çalışma yapmak,
            9. Diğer birimlerle gerekli görüldüğünde ortak çalışmalar yapmak,
            10. Gelişen teknolojik koşulları takip ederek Folklor Kurumu için yararlı olabilecek gelişmelerden Yönetim Kurulunu bilgilendirmek ve gerekli çalışmaları yapmak,
            11. Folklor Kurumunun faaliyetlerinde ihtiyaç duyacağı bilişim teknoloji araçlarının temini için çalışma yapmak ve bu araçların kullanımı için eğitim vermek, verimli kullanılmasını sağlamak,
            12. Derneğimiz binalarındaki bilişim alt yapısı [İnternet ağ alt yapısı, data bas paylaşım ve kontrol vb.] ile ilgili çalışmaları yürütmek,
            13. Derneğimizin internet üzerinden canlı yayın platformu ( folklorkurumu.tv) ile ilgili çalışmaları yapmak ve yürütmek,
            14. Derneğimiz organlarının bilişimle ilgili ihtiyaç duyacağı isteklerini teknolojik olarak araştırmak, bilgilendirme yapmak ve gerekirse alt yapı oluşturmak,
            15. Derneğimiz bilgisayar altyapısının teknolojik olarak ekonomik düzeyde tutmak için çalışma yapmak, gerekirse yenilenmesini ve günümüzün şartlarına uyumlu kalmasını sağlamaktır.

            Madde 3.
            Bilişim Müdürü Folklor Kurumu üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
            Bilişim Müdürü Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve iç tüzüğün diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.
            Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
            Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
            Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
            Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 4.
            BİLİŞİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

              1. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
              2. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
              3. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
              4. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
              5. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
              6. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
              7. g) Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli
                bir mazereti varsa bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan yardımcısı sorumludur.
              8. Göreve gelen Müdür, teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.
              9. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
              10. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
              11. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırır.
              12. l) Yapılacak Tüm Faaliyetler:
              13. Aylık rapor,
              14. Her faaliyet için rapor,
              15. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
              16. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna
                yazı ile bildirip, onay almak zorundadır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              17. Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
              18. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              19. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

            Madde 5.
            Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

            Madde 8.
            BİLİŞİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN  İÇYAPISI

            Müdür kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (Dört) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
            Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

                • Görevliler: Müdür, yardımcı ve elemanların dışında konu uzmanıdır.

            Madde 9.

            Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 10.
            BİLİŞİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

                1. Müdürlük; Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
                2. Müdürlük; yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
                3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
                4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
                5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
                6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

            Madde 11.
            Müdürlük kendi bünyelerinde;

                1. Demirbaş defteri
                2. Gelir – Gider defteri
                3. Gelen – Giden evrak defteri
                4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler

            Madde 12.
            Bilişim Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 13.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020.tarih ve 2020/ 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Bilişim Müdürlüğü İç Tüzüğü İmza Karşılığı Elden Aldım
            Ergün PEDÜK.
            TFK Bilişim Müdürü

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/bilisim-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0
            BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/basin-yayin-mudurlu/basin-yayin-mudurlugu-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/basin-yayin-mudurlu/basin-yayin-mudurlugu-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 13:27:09 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3201 Madde 1.
            GENEL HÜKÜMLER

            Basın Yayın Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince çalışan müdürlüklerden biridir.

            Amacı;

            1. Folklor Kurumunun süreli yayın organı olan Folklor-Halk Bilim Dergisini yayımlamak,
            2. Üyesi olduğumuz Basın İlan Kurumu ile olan ilişkileri düzenlemek ve yürütmek,
            3. Kurum ve Halk bilimi ile ilgili kitap, kitapçık, broşür, el ilânı vb. yayınları çıkartmak,
            4. Basın organları ile Kurum lehine ilişkiler kurmak,
            5. Basında çıkan Kurum ile ilgili fotoğraf ve yazıları toplayıp arşivlemek,
            6. Kurumun tüm icra organlarının basın, yayın, reklâm ve ilân işlerini yürütmektir.
            7. Kurumun web sayfası ve sosyal medyada; Kurumun resmi hesaplarındaki haber ve diğer verileri oluşturur.

            Madde 2.
            Müdür; Folklor Kurumu üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
            Müdür; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve yönetmeliğin diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
            Müdürün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
            Müdürün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Genel kurul sonrasında seçilen Yönetim Kurulu yeni atama yapana kadar görevini devam ettirir.
            Müdürün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir müdür ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 3.                                                                                                                  BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

            1. Yurt içindeki folklor kuruluşlarına ve folklorla ilgilenen kişilere, kurum ve kuruluşlara, basın organlarına Folklor Kurumunu tanıtıcı broşür, ilân, resim, bülten vb. gönderir.Yurt dışındaki kuruluşlar ile ilişkiler kurulması konusunda Dış İlişkiler Müdürlüğüne ilgili dokümanları hazırlar.
            2. Folklor Halk Bilim Dergisi Yazı İşleri Müdürünün atanması için Yönetim Kuruluna öneride bulunur. Kurumun süreli yayın organı olan Folklor-Halk Bilim Dergisi’nin hazırlanması için Folklor Halk Bilim Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü ile birlikte “Dergi Yayın Kurulu”nu oluşturup Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            3. Folklor Kurumunun çalışmalarını yayın organları, internet ve sosyal medya vasıtası ile geniş kitlelere iletir.
            4. Basın arşivini düzenler. ( film, video, dia, kaset, fotoğraf, yazılar vb.) Derleme- Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne iletir.
            5. Folklor Kurumu diğer icra organlarının reklâm, ilân, davetiye, afiş, teksir vb. işlerini organize ederek, basımını sağlar.
            6. Kurum faaliyetlerinde fotoğraf ve video çekme ve dağıtılma yetkisi bu müdürlüğündür. Bu işlevini gerçekleştiremeyeceği zaman izin vererek üye ve elemanlara sınırlı süreli fotoğraf ve video çekme hakkı tanıyabilir.
            7. Folklor Kurumunun iyi yönde propagandasını yapar, yaptırır.
            8. h) Kendisine gelen yayınları düzenler, ( sıralama, tanzim, ciltlettirme, bakım vb.)

            Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne iletir.

            ı)    Kurumun etkinliklerinin tanıtımı için basın bülteni hazırlar ve gönderir.

              1. i) Folklor Halk Bilim Dergisinde yazısı yayınlanmış yazarlarla iletişimi sağlar ve devam ettirir.
            1. Derginin reklâm alma organizasyonunu yapar.
            2. Müdür; yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Yapılacak toplantılar maksimum 15 günde bir yapılır. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
            3. Müdürün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun itiraz tarihinden sonraki ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
            4. Müdür; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından müdür sorumludur.
            5. Müdür; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
            6. Müdür; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
            7. Müdür; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
            8. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat müdür katılır. Ancak önemli
              bir mazereti olursa vekilini veya bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda müdürlükle ilgili toplantıda alınan kararlardan yardımcısı sorumludur.
            9. Göreve gelen Müdür, teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna iletir.
            10. Müdürlük; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            11. Müdür; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
            12. Müdürlüğün çalışmaları esnasında, müdüre teknik yönden müdahale edilemez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter ve görevli Yönetim Kurulu üyesi, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu oldukları için müdürün faaliyetlerini takip edip araştırırlar.
            13. Yapılacak Tüm Faaliyetler ve Mali Durum:
              1. Aylık rapor,
              2. Her faaliyet için rapor,
              3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
            14. Müdürlüğün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay alır. Ayrıca müdür, faaliyet bitiminde sonuçları (mali durum ile birlikte) yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            15. aa) Müdür; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak

            amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.

            1. Müdür; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            2. Müdür; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.
            3. Müdürlük basılacak ve dağıtılacak her çeşit matbuat için Yönetim Kurulunun onayını alır.
            4. Bölümlerin talebi ve Yönetim Kurulunun onayı ile tüm bölümlerin basım, yayın ve reklâm işlerini yapmak Basın Yayın Müdürlüğünün görevidir.
            5. Derginin dağıtımı, satışı ve abonelik uygulaması Basın Yayın Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Derginin satış fiyatı Yönetim Kurulunun kararı ile tespit edilir.
            6. Takvim, rozet vb. gibi özendirme amaçlı çalışmalar yapar ve dağıtımlarını sağlar.

            Madde 4.
            Davetiye basımı, Basın Yayın Müdürlüğünün görevidir. Dağıtım işi Genel Muhasibin sorumluluğu ve direktifi altında görev verilen kişiler ve icra organlarınca yapılır.

            Madde 5.
            Dergi Yayın Kurulu Başkanlığı;

            Dergi için gerekli materyallerin toplanması, konuların tespiti, röportajlar, fotoğraflar, bilimsel çalışmalar vb. tüm ön hazırlık çalışmalarını yapmak üzere “Dergi Yayın Kurulu” oluşturur. Tüm bu çalışmalar kurul tarafından hazırlanır.
            Bu kurulun başkan ve üyelerinin atanması ya da değiştirilmesi Yönetim Kurulunun kararı ile olur. Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde Dergi Yayın Kurulunun başkan ve üyelerini Kurum üyesi olmayanlar arasından da atayabilir.
            Bu kurulun görevi dergiyi baskıya hazır hale getirmektir.
            Bu kurul baskı öncesi derginin içeriği ve konuların tümünü Basın Yayın Müdürlüğü vasıtası ile Yönetim Kurulunun onayına sunmak ve olur almak zorundadır.

            Madde 6.
            Bilişim Kolu Başkanlığı;
            Amaç maddesinin ( g ) fıkrasında belirtilen “Kurumun web sayfası ve sosyal medyada Kurumun resmi hesaplarındaki haber ve diğer verileri oluşturur.” maddesini Bilişim Kolu Başkanlığı marifeti ile gerçekleştirir.
            Bilişim Kolu Başkanının atanması Basın Yayın Müdürünün önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile olur. Yönetim Kurulu Bilişim Kolu Başkanını çalışma süresinde yeterli bulmazsa her zaman görevden alabilir. [ Bk. Bilişim İç Tüzüğü ]

            Madde 7.
            Müdürlük ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak müdürlüğün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini müdürlükten sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

            Madde 8.
            BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI

            Müdür kendisine üyelerden en az 4 en çok 6 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Müdür; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
            Basın Yayın Müdürü, müdür yardımcılarını;

            1. Vekil müdür yardımcısı,
            2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
            3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
            4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

            Müdür görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler müdürün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

            • Görevliler: Müdür ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

            Madde 9.
            Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 10.
            BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

            1. Müdürlük, Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
            2. Müdürlük, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak bilgi yazısına eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
            3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Müdürlük yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler müdürlükçe tutulacak bir ana fihristte saklanır.
            5. Müdürlük yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
            6. Müdürlük yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirebilir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk müdüre aittir.

            Madde 11.
            Müdürlük kendi bünyelerinde;

            1. Demirbaş defteri,
            2. Gelir – Gider defteri,
            3. Gelen – Giden evrak defteri,
            4. Karar defteri,

            Dergi abone ve iletişim bilgileri (fihrist) defterini ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdür.

            Madde 12.
            Basın Yayın Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Folklor Kurumunda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 13.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 17.02.2020 tarih ve 2020/80 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Basın Yayın Müdürlüğü  İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
            İlhan TOPALOĞLU
            TFK Basın Yayın Müdürü

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/basin-yayin-mudurlu/basin-yayin-mudurlugu-ic-tuzugu/feed/ 0
            UYGULAMALI HALK EL SANATLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/uygulamali-el-sanatlari-mudurlugu/uygulamali-halk-el-sanatlari-kurs-mudurlugu-ic-tuzugu/ Sat, 21 Mar 2020 13:12:45 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3197 Madde 1.

            GENEL HÜKÜMLER:
            Uygulamalı Halk El Sanatları Kurs Müdürlüğü Ana Tüzüğün 49.  maddesi gereğince çalışan müdürlüklerden biridir.

            Amacı;ihtiyaç ve fayda kadar güzellik, estetik ve güç kaygısının da yer aldığı halk el sanatlarımızın, geleneksel şekilde yani usta-çırak ilişkisi ile ayakta kalmasını sağlayan tekniklerin öğretilmesidir.
            Uygulamalı Halk El Sanatları Kurs Müdürlüğü yaygın eğitim çerçevesinde çalışmalarını yürütür.

            Madde 2.
            Faaliyet Alanı: 1. maddede belirtilen amaca uygun olarak;

            1. İhtiyaca göre bir ya da daha fazla değişik halk el sanatları alanında kurslar açar. Kurslar talep edilen branşta Yönetim Kurulu kararı ile açılır. Öğreticiler üye olma şartı aranmaksızın konusunda uzman kişilerden seçilir.
            2. Değişik halk el sanatları dalında eğitim ve konferanslar verilmesini sağlar.
            3. Sosyal İlişkiler Müdürlüğü aracılığı ile Folklor Kurumu elemanları ya da diğer folklorculara kurslarda elde edilen ürünlerle sergi açar, tanıtım yapar.
            4. Folklor Kurumunda yetişen sanatçıları bir araya getirip, sanat dalları ile ilgili ellerindeki ürünlerden yararlanarak münferit ya da karma sergiler açar.
            5. Folklor Kurumu elemanlarını halk el sanatları alanında teşvik eder, bu alanda sosyalleşmelerine katkıda bulunur.
            6. Üyeler ve elemanlar dışında en az iki üyenin referans vereceği kişilerde kurslara öğrenci olarak katılabilir.
            7. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğü ile işbirliği yaparak değişik mekânlarda “El Sanatları Work Shop” yapılmasını sağlar.
            8. Her dönem sonu ilgili branşta birer ödev teslim edilir. Kurs bitiminde bu ödevler ve yıllık çalışma temposu öğretici tarafından değerlendirilerek başarılı olan öğrencilere “ Başarı Belgesi “ Öğreticinin gerekli gördüğü hallerde yılsonunda teorik sınavda yapılabilir.

            Madde 3.
            Uygulamalı Halk El Sanatları Kurs Müdürü; Kurum üyeleri arasından Yönetim Kurulu kararı ile atanır.
            Kurs Müdürü; Yönetim Kurulundan atanma yazısını aldıktan sonra asaleten göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul ediyor ise atama tarihinden itibaren 15 gün içinde yıllık ana programını, çalışma programlarını, çalışma kadrosunu ve iç tüzüğün diğer maddelerinin öngördüğü hususları bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak ve onay almak zorundadır. Müdür tarafından sunulan raporu, Yönetim Kurulu ilk toplantısında görüşüp karara bağlar.Rapor onaylanmadığı takdirde müdür gösterilen sebepleri göz önünde tutarak 7 gün içerisinde raporunu yeniler ve tekrar Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu bu raporu da yetersiz görürse müdür görevden azledilmiş sayılır.
            Kurs Müdürünün görevi bu raporun onayından sonra resmen başlar.
            Kurs Müdürünün görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır.
            Kurs Müdürünün görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından asaleten ya da vekâleten yeni bir kurs müdürü ataması yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 4.
            UYGULAMALI HALK EL SANATLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

            1. Uygulamalı Halk El Sanatları Kurs Müdürü yardımcıları ile birlikte, yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, sistemini, gün ve saatlerini kendisi kararlaştırır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar icra organının karar defterine yazılır.
            2. Kurs Müdürünün kendisi ve müdürlüğü ile ilgili Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı, Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
            3. Kurs Müdürü; kendi çalışma alanları içinde, Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından Kurs müdürü sorumludur.
            4. Kurs Müdürü; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilâve ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
            5. Kurs Müdürü; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak, görev alanı net olmayan konularda, sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
            6. Kurs Müdürü; yetki ve görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düştüğünde, çalışmaya başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurmak zorundadır. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
            7. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara bizzat Kurs Müdürü katılır; ancak

            önemli bir mazereti olursa vekilini ya da bir yardımcısını görevlendirir. Bu durumda kurs müdürlüğü ile ilgili toplantıda alınan kararlardan vekili-yardımcısı sorumludur.

            1. Göreve gelen Kurs Müdürü, demirbaş ve dokümantasyon envanterini çıkarır ve Yönetim Kuruluna iletir.
            2. Kurs Müdürlüğü; Yönetim Kurulu onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların kullanımı ve müdürlüğe ait olanlarının, üçüncü şahıslara verilebilmesini Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            3. Kurs Müdürü; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
            4. Kurs Müdürlüğünün çalışmaları esnasında, kurs müdürüne teknik yönden müdahale edilemez; ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel sekreter, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu olduğu için kurs müdürünün faaliyetlerini takip edip araştırır.
            5. l) Yapılacak Tüm Faaliyetler:
              1. Aylık rapor,
              2. Her faaliyet için rapor,
              3. Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
            6. Kurs Müdürlüğünün yapmayı planladığı her türlü faaliyeti, önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip, onay almak zorundadır. Ayrıca kurs müdürü, faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            7. Kurs Müdürü; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
            8. Kurs Müdürü; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            9. Kurs Müdürü; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman, üzerine kayıtlı demirbaşları ve tutmakla zorunlu olduğu defterleri Genel Sekretere, avans hesabını da Genel Muhasibe vermek zorundadır.

            Madde 5.
            UYGULAMALI HALK EL SANATLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN İÇYAPISI
            Kurs Müdürü kendisine üyelerden en az 2 en çok 4 sayıda yardımcı ve gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan veya üyeliğe hak kazanmayan Folklor Kurumu mensubu kişilerden en fazla 4 (DÖRT) görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
            Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Kurs Müdürü; kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
            Kurs Müdürü, müdür yardımcılarını;

            1. Vekil müdür yardımcısı,
            2. Muhasebeden sorumlu müdür yardımcısı,
            3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı,
            4. Bilişim Kolundan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirir.

            Kurs Müdürü görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler kurs müdürünün kendilerine verdiği görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

            • Görevliler: Müdür, yardımcı ve elemanların dışında konu uzmanıdır.

            Madde 6.
            Hiçbir yardımcı ve görevli, müdürlük dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz; ancak sorun müdür ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir

            Madde 7.
            Kursu bitirip diploma alan ve staja başlayan bir eleman için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gereklidir:
            a) Kurstan mezun olan her kursiyerin sertifika alabilmesi için 2 yıl staj yapması gerekir.
            b) Bu stajın birinci yılını kurs müdürlüğü gözetiminde yapar,
            c) İkinci yıl stajını da Geleneksel ve El Sanatları Grup Başkanlığı bünyesinde yapar.
            d) Geleneksel ve El Sanatları Grup Başkanlığı staj bitimi sonunda başarılı olan elemanlara sertifikalarının verilmesi ve üyeliklerinin yapılması için Yönetim Kuruluna başvurur.

            Madde 8.
            Uygulamalı Halk El Sanatları Kurs Müdürlüğü ile Yönetim Kurulunun ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak kurs müdürlüğünün çalışmalarını hızlandırmak, küçük sorunların çözümünü kolaylaştırmak ve Yönetim Kurulunun çalışma zamanını daha iyi kullanabilmesine olanak vermek amacı ile Yönetim Kurulu gerek görürse bir üyesini kurs müdürlüğünden sorumlu olarak görevlendirebilir. Bunu yapmaz ise sorumluluk ve yetki genel sekreterindir.

            Madde 9
            UYGULAMALI HALK EL SANATLARI KURS MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZIŞMA ESASLARI

            1. Kurs Müdürlüğü; Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
            2. Kurs Müdürlüğü; yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha müdürlükçe dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde, çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
            3. Yazışmalar için mutlaka gelen-giden evrak defteri tutulacak ve bu defterde gönderilen yazı ile gelen cevap yazıları ilişkilendirilecektir. Kurs Müdürlüğü yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, tel, faks vb. iletişim araçları ile ilgili bilgiler kurs müdürlüğünce tutulacak bir ana fihristte saklanır.
            5. Kurs Müdürlüğü yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla, ilgili birime gönderir. Dernek demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
            6. Kurs Müdürlüğü yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir.

            Yönetim Kurulunun onayı alınmadan; dernek adına basın bildirisi dâhil hiçbir taahhüt ya da yaptırıma girilemez, derneğin hükmi şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapılamaz, dernek adına konuk olunamaz. Aksi takdirde sorumluluk kurs müdürüne aittir.

            Madde 10.
            Müdürlük kendi bünyelerinde;

            1. a) Demirbaş defteri
            2. b) Gelir – Gider defteri
            3. c) Gelen – Giden evrak defteri
            4. d) Karar defteri ve bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdür.

            Madde 11.
            Uygulamalı Halk El Sanatları Müdürü çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 12.
            Bu iç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020/84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Uygulamalı Halk El Sanatları Müdürlüğü İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.
            İnci GÜLDEZ
            TFK Uygulamalı Halk El Sanatları Müdürü

            ]]>
            KURUM MECLİSİ İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/kurum-meclisi-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/kurum-meclisi-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 12:10:02 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3190 Madde 1
            KURULUŞ 
            Folklor Kurumu “Kurum Meclisi” İç Tüzüğü, 5253 sayılı Dernekler Yasası uyarınca Yapılan Tüzük Tadili Genel Kurulunda Tüzük değişikliğinin 43. maddesi uyarınca Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca hazırlanmıştır.
            Folklor Kurumu yapısı içinde, bu iç tüzük hükümleri kapsamında, yönetsel özerkliğe sahip Folklor Kurumu “Kurum Meclisi” oluşturulmuştur.

            Madde 2-
            AMACI; Ülkemizde folklorun tüm dallarının gelecek nesillere aktarılması, yurt içinde ve yurtdışında tanıtılması amacıyla;

            1. Bilimsel çalışmalar yapmayı amaç edinmek,
            2. Sorunların çözümünde, amatör ve idealist düşünceden hareket ederek profesyonel çalışmalar yapmak,
            3. Folklorcular arasında saygınlık ve dayanışmayı sağlamak,
            4. Türk folklorunun korunması, sorunlarının tartışılması ve çözümünde katılımcılığı arttırmak,
            5. Folklor Kurumu üyelerinin çeşitli istek, öneri, eleştiri ve birikimlerini paylaşarak, demokratik, katılımcı bir oluşumu, alınan karar ve önerileri, Yönetim Kuruluna tavsiye mahiyetinde rapor halinde sunarak amacın gerçekleştirir.

            Madde 3
            KURUM MECLİSİNİN ORGANLARI

            1. Meclis Genel Kurulu,
            2. Meclis Başkanlık Divandır. Divan; Başkan, Başkan Vekili ve iki kâtip üyeden oluşur.

            Madde 4
            KURUM MECLİSİ BAŞKANLIK DİVANININ OLUŞUMU

            Folklor Kurumu Derneği Genel Kurulunun 3 yılda bir yapılan seçimli olağan toplantısını takip eden 3 ay içinde yapılacak Kurum Meclisi Genel Kurulunun ilk toplantısında, üyeleri arasından seçeceği bir başkan, bir başkan vekili ve iki kâtip üyeden oluşur.
            Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri, kendi aralarından Meclis Başkanının başkanlığında Genel Kurul öncesi ve sonrasında gündem ve değerlendirme toplantıları yapar.
            Başkanlık Divanının görev süresi 3 yıldır. Bu süre içerisinde değişiklikle Başkanlık Divanına seçilenler, kalan süreyi tamamlar. Aynı kişiler yeniden seçilebilir.
            Folklor Kurumunun; Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, bu görevlerinin devamı süresince, Kurum Meclisi Başkanlık Divanında görev alamazlar.

            Madde 5
            KURUM MECLİSİ GENEL KURULUNUN OLUŞUMU

            1. Folklor Kurumu Genel Başkanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu Başkan ve üyeleri, Denetleme Kurulu üyeleri,
            2. Folklor Kurumunun önceki dönemlerde görev almış, Folklor Kurumu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, eylemli müdürleri, Grup Başkanları, Teknik Müdürleri,
            3. Eylemli İcra grupları ile kurs müdürlüklerinin kendi aralarından seçtikleri 3 kişi,
            4. Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenecek ( 5 yıllık Folklor Kurumu üyeleri arasından seçilen 5 katılımcı olmak üzere ) folklorculardan oluşur.

            Madde 6
            KURUM MECLİSİNİN GÖREVLERİ

            Kurum Meclisinin İlk Toplantısında Meclis üyelerinin tespiti yapılır.

            1. Kurum Meclisi Başkanlık Divanını seçmek ve divandan ayrılma ya da istifa durumunda yedek üyeleri göreve çağırmak,
            2. Gündemindeki konuları görüşmek, Folklor Kurumu Kuruluş felsefesi ve ana tüzüğü amaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak, düşünce üretmek, gerekli gördüğü tavsiye kararlarını almak,
            3. Kurum Yönetim Kurulunun istemiyle gündeme alınan konular hakkında görüş oluşturup tavsiye kararı almak,
            4. Bir sonraki toplantıda görüşülmesini istediği konuların gündeme alınmasına karar vermek,
            5. Bu yönergede gerekli gördüğü değişiklikler için tavsiye kararı almak,
            6. Halk Kültürümüzün “folklorumuzun” yabancı ve yoz etkilere karşı korunması için çalışmalar yapmak,
            7. Güncel konuların eleştiri ve çözüm yollarının, kamuoyu ile paylaşılması amacıyla yazılı, görsel ve elektronik ortamlarda paylaşımını sağlamak için yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmaktır.

            Madde 7
            KURUM MECLİSİNİN TOPLANTILARI

            1. Olağan Toplantı: Folklor Kurumu Genel Kurulunu takiben, Kurum Meclisi Başkanının çağrısı üzerine en geç Ocak ayı içinde toplanır. Takip eden toplantılar yine, en geç 3 ayda bir yapılır.

             Toplantı Nisabı: meclis üyelerinin asgari ¼ ü ile toplanır.
            Toplantı Gündemi Kurum Meclisi Divanınca belirlenir, meclis üyelerine en az 15 gün öncesinden bildirilir. Gündemle ilgili söz alacak üyeler konuşma isteklerini divana önceden not ettirirler. Bu sıralamaya göre divan başkanı söz verir. Önceden söz isteyen olmamış ise toplantı sırasında konuşmacıların taleplerine göre sıralama yapılır.
            Konuşmacılar gündem maddelerine göre önceden hazırlanarak veya yazılı olarak konuşmalarının bir örneğini divan Başkanlığına verirler.
            Konuşma önceliği yazılı olarak hazırlık yapan, bir örneğini önceden divana vererek konuşma talebinde bulunan üyelere verilir.

            1. Olağanüstü Toplantılar

            Folklor Kurumu Başkanı veya Kurum Meclisi Başkanı gerekli gördükleri hallerde Kurum Meclisini olağanüstü toplantıya çağırabilir. Ayrıca, üyelerin 1/10’nun yazılı talebi ile Meclis, olağanüstü toplantıya çağrılır.

            Madde 8
            TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI

            Kurum Meclisi çalışma döneminde meclis üyelerinin bir defteri tutulur. Toplantı ve karar nisabı mevcut üye sayısına göre hesap edilir.
            Kurum Meclisi Genel Kurulu, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyları ile karar verir. Toplantının açılışı için yeter sayı, Kurum Meclisi üye sayısının %20’sidir.

            Madde 9                                                                                                                 KARARLARIN NİTELİĞİ

            Kurum Meclisi kararları tavsiye niteliğindedir. Yönetim Kurulu dikkate alıp almamakta muhtardır.

            Madde 10
            MECLİSİN ÇALIŞMA ŞEKLİ

            Meclis Gündemi toplantıdan önce Meclis Yönetim kurulunca belirlenir ve gündem üyelere e-mail, fotokopi ve sair iletişim yolları ile dağıtılır.
            Konuşmalar daha önceden yazılı olarak hazırlanır, problemler, eleştiriler yapıldıktan sonra çözüm önerileri yazılı olarak divana verilir.
            Divan bu eleştiri ve çözüm önerilerini bir rapor halinde Yönetim kuruluna sunar.
            Yönetim kurulu ayrıca isterse gündeme alınmasını istediği konuları Divan Kuruluna bildirir.
            Meclis Toplantılarına Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri katılırlar, eleştiri ve çözüm önerilerini cevaplarlar.
            Konuşmacılar tespit olunan gündem dışına çıkamazlar. Konuşmalarda kişilerin şahsiyet haklarını rencide edici konuşmalar yapılamaz, konu ve olaylar kişiselleştirilmeden ve cevap hakkı doğurmayacak şekilde yapılır.
            Gündem müsait olduğu takdirde gündem dışı dilek ve temenniler faslında konuşmalar zamanın elverdiği ölçüde yapılır.

            Madde 11
            Kurum Meclisinin Çalışma inzibat ve düzenini Meclis Başkanı sağlar. Meclis Başkanı konuşmaların sürelerini belirlemek, gündem ve konu dışındaki konuşmaları sınırlamak ve kesmek hakkına sahiptir. Meclis intizamını bozan konuşmacı veya katılımcı uyarılır, sonuç alınmaması durumunda toplantı salonundan çıkması ihtar edilir. Eylemin devam etmesi ve provokasyona dönüştürülmesi halinde ilgili hakkında rapor tutularak Yönetim Kurulu ve Disiplin Kuruluna gönderilir.

            Madde 12
            BAŞKANLIK DİVANININ ÇALIŞMA YERİ
            Folklor Kurumu Yönetimince, Kurum Meclisi Başkanlık Divanının çalışmaları için uygun bir yer tahsis edilir.

             Madde 13
            BAŞKANLIK DİVANININ GÖREVLERİ
            Kurum Meclisi Başkanlık Divanı, meclisin sürekli organı olarak;

            1. Kurum Meclisi Genel Kurulu’nu en çok 3 ayda bir toplamak, gündemi hazırlamak ve meclis üyelerine duyurmak,
            2. Kurum Meclisi Genel Kurul kararları ile ilgili gelişmeler ve yapılan diğer çalışmaları hakkında Kurum Meclisi Genel Kuruluna bilgi sunmak,
            3. Kurum Meclisi çalışmalarını üyelere duyurmak, folklor camiasına ya da medya aracılığı ile kamuya yapılacak duyurular Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
            4. Kurum Meclisi Genel Kurulunun vereceği diğer görevleri yapmak,
            5. Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları oluşturmak,
            6. Gerekli kayıt ve belgeleri tutmaktır.

            Madde 14
            GİDERLERİN KARŞILANMASI

            Kurum Meclisinin çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Kurum Yönetimince karşılanır. Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Kurum Yönetiminin tabii olduğu esaslar uygulanır.

            Madde 15
            Bu İç Tüzükte hüküm bulunmayan hallerde ya da atlanmış hususlarda 5253 Sayılı Dernekler Yasası ile Dernekler Yönetmeliği hükümleri ve Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.

            Bu İç Tüzük 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Folklor Kurumu Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020 / 84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Kurum Meclisi Başkanlığı İç Tüzüğünü İmza Karşılığı Elden Aldım.                                      Bekir ÖZÇELİK
            TFK Kurum Meclisi Başkanı

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/ic-tuzukler/kurum-meclisi-ic-tuzugu/feed/ 0
            HALK MÜZİĞİ GRUP BAŞKANLIĞI İÇ TÜZÜĞÜ https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-grup-baskanligi/halk-muzigi-grup-baskanligi-ic-tuzugu/ https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-grup-baskanligi/halk-muzigi-grup-baskanligi-ic-tuzugu/#respond Sat, 21 Mar 2020 08:30:59 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3173 Madde 1.
            GENEL HÜKÜMLER
            Halk Müziği Grup Başkanlığı Ana Tüzüğün 49. Maddesi gereğince çalışan icra gruplarımızdandır.

            Amacı;                                                                                                                             Türk halk müziğinin otantik haline uygun öğretimi, icrası, araştırmaları yönünde çalışmalar yaparak halk müziğini genç nesillere ve dünyaya tanıtır.
            Halk Müziği Grup Başkanlığı; halk müziğinde olabildiğince orijinal, notaya bağlı, otantik eserleri esas alarak programlar yapar.
            Grup çalışmaları; Halk Müziği Grup Başkanı ve yardımcıları tarafından yürütülür.

            Madde 2.
            Halk Müziği Grup Başkanı; Folklor Kurumunun asıl üyeleri arasından Genel Sekreterin teklifi Yönetim Kurulunun kararı ile atanır.
            Atama kararı kendisine tebliğ edildiği anda göreve atanmış sayılır.
            Görevi kabul etmez ise bir hafta içinde Yönetim Kuruluna bildirmek zorundadır.
            Görevi kabul etmesi halinde; atama tarihinden itibaren 15 gün içinde:

            1. Yıllık ana programını,
            2. Çalışma programını,
            3. Alt yapısını içeren “Faaliyet Raporu“ nu Yönetim Kuruluna sunar.

            Halk Müziği Grup Başkanlığı İç Tüzüğünün ön gördüğü hususları kapsayacak şekilde sunulan faaliyet raporu Yönetim Kurulunca görüşülüp karara bağlanır.Yönetim Kurulu bu faaliyet raporunu onaylamaz, yetersiz görürse, yeni faaliyet raporunun hazırlanması için 1 hafta daha süre verir. Bu faaliyet raporu da onaylanmaz ise atama iptal edilir.
            Halk Müziği Grup Başkanının görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi kadardır. Halk Müziği Grup Başkanının görevi her ne sebeple olursa olsun sona erdiğinde, Yönetim Kurulu tarafından atama yapılıncaya kadar görevine devam eder ve yaptırımlardan sorumludur.

            Madde 3.
            HALK MÜZİĞİ GRUP BAŞKANININ GÖREVLERİ

            1. Halk Müziği Grup Başkanı; yardımcıları ile birlikte yürüteceği çalışma temposunu, toplantı periyotlarını, gün ve saatlerini kendisi kararlaştırır ve bilgi için Yönetim Kuruluna sunar. Alınacak karar, Halk Müziği Grup Başkanlığı karar defterine yazılır.
            2. Halk Müziği Grup Başkanı kendisi ve başkanlığı ile ilgili herhangi bir Yönetim Kurulu kararına itiraz hakkı vardır. Yönetim Kuruluna sunacağı gerekçeli itirazı Yönetim Kurulunun ilk toplantısında görüşülür. Yönetim Kurulunun bu defa vereceği karar kesindir.
            3. Halk Müziği Grup Başkanı kendi çalışma alanları içinde Yönetim Kurulunun onayını alarak geçici çalışma komisyonları oluşturabilir. Bu komisyonun çalışmalarından ve sonuçlarından Grup Başkanı sorumludur.
            4. Halk Müziği Grup başkanı; yardımcısı veya görevli kadrosunda yapacağı ilave ve çıkarma teklifleri ile raporda bulunmayan etkinlikler için hazırlayacağı ek raporu Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.
            5. Halk Müziği Grup Başkanı; gerek gördüğü hallerde Yönetim Kurulunun bilgisi dâhilinde diğer icra organları ile işbirliği yapabilir. Ancak görev alanı net olmayan konularda sorumlu icra organına Yönetim Kurulu karar verir.
            6. Görev alanları konusunda diğer icra organları ile uyuşmazlığa düşüldüğünde, yapılacak etkinliğin çalışmasına başlamadan önce Yönetim Kuruluna başvurulması zorunludur. Yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
            7. Halk Müziği Grup Başkanı göreve geldiğinde, teslim aldığı demirbaş ve dokümantasyon envanterini kontrol eder ve Yönetim Kuruluna sunar.
            8. Halk Müziği Grup Başkanı; çalışmaları ile ilgili faaliyet raporlarını Genel Sekretere, mali raporları Genel Muhasibe verir.
            9. Halk Müziği Grup Başkanı; Yönetim Kurulunun onayı olmaksızın demirbaş satın alamaz. Grup Başkanı, gerekli gördüğü demirbaşları Genel Sekreterden zimmetli olarak alır ve kullanır. Görev süresi sona erdiğinde üzerine kayıtlı demirbaşları aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Derneğe ait demirbaşların, kullanımı Grup Başkanına ait olanların üçüncü şahıslara verilebilmesi Yönetim Kurulunun onayına bağlıdır.
            10. Yapılacak Tüm Faaliyetler ve mali durum;
            • Aylık rapor,
            • Her faaliyet için rapor,
            • Faaliyet sonuç raporu şeklinde belirtilecek ve sonuçlandırılacaktır.
            1. Diğer icra organları ile yapılacak toplantılara doğrudan Halk Müziği Grup Başkanı katılır. Ancak önemli bir mazereti olursa vekilini ya da bir yardımcısını görevlendirir.
            2. Grup Başkanlığının çalışmaları esnasında teknik yönden Grup Başkanına müdahale edilmez. Ancak o faaliyetin bitiminde, Yönetim Kurulu gerek görürse uyarıda bulunabilir. Genel Sekreter ve görevli Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasından sorumlu oldukları için Grup Başkanının faaliyetlerini takip edip araştırırlar.
            3. Halk Müziği Grup Başkanı; yapmayı planladığı her türlü faaliyeti önceden Yönetim Kuruluna yazı ile bildirip onay almak zorundadır. Ayrıca faaliyet bitiminde sonuçları yazılı bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              1. Halk Müziği Grup Başkanı; yapmakta olduğu veya yapacağı faaliyetler için mali kaynak yaratmak amacı içinde olmalıdır. Grup Başkanı her türlü harcama için Yönetim Kurulundan onay almak zorundadır. Gerekli hallerde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktar doğrultusunda avans sistemi ile çalışabilir. Her şekilde fatura ve diğer resmi evrakı Genel Muhasibe zamanında teslim etmek zorundadır.
              2. Ücretli ya da davetiyeli yapılacak her türlü faaliyetlerin davetiye veya biletleri Genel Muhasibin sorumluluğu ve başkanlığında gerekli görülen icra organı kanalı ile satılır ya da dağıtılır.
              3. Halk Müziği Grup başkanı; üçer aylık dönemler halinde yaptığı faaliyetler ile ilgili bir raporu Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
              4. Halk Müziği Grup Başkanı; her ne sebeple olursa olsun görevden ayrıldığı zaman üzerine kayıtlı demirbaşları Genel Sekretere, avans hesabını Genel Muhasibe vermek zorundadır.

            Madde 4.
            Halk Müziği Grup Başkanlığının Yönetim Kurulu ile ilişkilerini Genel Sekreter yürütür; ancak Grup Başkanlığının çalışmalarını hızlandırmak ve sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak amacı ile Yönetim Kurulunun bir üyesini Grup Başkanlığından sorumlu olarak görevlendirebilir. Bu yapılmaz ise sorumluluk Genel Sekreterindir.

            Madde 5.
            HALK MÜZİĞİ GRUP BAŞKANLIĞININ İÇYAPISI:
            Halk Müziği Grup Başkanı çalışmasını sürdürebilmek için kendisine Folklor Kurumu üyeleri arasından en az 2, en fazla 4 yardımcı seçer. Gerekli olması halinde çalışmalarına yardımcı olması amacı ile Folklor Kurumu üyesi olan ya da üyeliğe hak kazanmayan kişilerden en fazla 4 görevli daha seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde ret ya da değişiklik kararı alabilir.
            Halk Müziği Grup Başkanı, kadrosunun hareket ve davranışlarından dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

            Halk Müziği Grup Başkanı;

            1. Vekil grup başkan yardımcısı,
            2. Muhaseben sorumlu grup başkan yardımcısı,
            3. Planlama ve Organizasyon Müdürlüğünden sorumlu grup başkan yardımcısı,
            4. Bilişim Kolundan sorumlu grup başkan yardımcısı olarak görevlendirir.

            Yardımcılar ve görevliler kendilerine verilen görevi yerine getirmekle yükümlüdür.
            Halk Müziği Grup Başkanı; görevden almak istediği yardımcısı veya görevlisi ile ilgili gerekçeleri belirterek yaptırımı Yönetim Kurulunun onayına sunar. Yardımcılar ve görevliler kendilerine verilen görevi yerine getirmekle yükümlüdürler.

            • Görevli: Grup Başkanı ve yardımcıların dışındaki konu uzmanıdır.

            Madde 6.
            Hiçbir yardımcı ve görevli icra organı dâhilindeki sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Ancak sorun Halk Müziği Grup Başkanı ile ilgiliyse Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 7.
            Grup çalışmaları; Grup Başkanı ve yardımcıları tarafından yürütülür. Halk Müziği Grup Başkanı, öğretici ve yardımcı öğretici kadrosunu, ana raporu ile birlikte Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır.

            Madde 8.
            Öğretici seçimi Halk Müziği Grup Başkanına, yardımcı öğretici seçimi, öğreticiye aittir. Son karar Yönetim Kurulunundur. Yardımcı öğreticiler üyeler arasından seçilir.

            Madde 9.
            Yardımcılar:

            1. Eleman salon yoklamaları ve devam takibi,
            2. Gösteri notlarının asıl kayıtlara geçirilmesi,
            3. Disiplin işleri,
            4. Hesap ve harcamalar,
            5. Evrak dosyalama, arşivleme ve bunlara paralel günlük işler ile başkanın kendilerine vereceği işleri yürütürler. Yoklamalar ve duyurular hariç başkanın onayı ve bilgisi dışında ders saatlerinde derse giremez, öğreticilere ve çalışma salonu içerisindeki elemanlara müdahale edemezler.

            Disiplin İşleri: Bu görevle yükümlü yardımcılar, elemanların okul içi, ders içi, okul çevresi, lokal ve genel merkez içindeki davranışlarını kontrol ve disipline etmekle, okul, dershane, soyunma ya da prova odaları, ortak mekânları temiz ve düzenli tutmak ve demirbaş eşyaları korumak ile görevlidirler.

            Madde 10.
            Elemanların folklor konusuna ve Folklor Kurumuna intibaklarını sağlamak için, çalışma programında belirlenen ders saatlerinin dışında, gerekli toplumsal ve sosyal çalışmalar, Sosyal İlişkiler Müdürlüğü denetiminde yapılır. Bunların amaç, konu, yer ve tarihleri Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

            Madde 11.
            Öğreticiler:

            1. Halk Müziği Grup Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilirler.
            2. Elemanlarla, belli bir sınır içerisinde bilgi alışverişinde bulunarak noksansız yetişmelerini sağlarlar.
            3. Halk Müziği Grup Başkanının öğreticilerle yapacağı toplantılara katılır ve alınan kararlar doğrultusunda dersleri yürütürler.
            4. Elemanlar hakkında Grup Başkanından ödüllendirme veya ceza talep edebilir, dersin huzurunu bozan öğrenciyi o dersten dışarı çıkarabilir. Tekrarı halinde, Grup Başkanlığınca gerekli cezai işlem yapılır.
            5. Derslere mazeretsiz devam etmeyen öğretici ve yardımcıları için Halk Müziği Grup Başkanı tarafından Yönetim Kuruluna cezai işlem teklif edilebilir.
            6. Grup Başkanlığının belirlediği prensiplere uymayanlar veya içkili (keyif verici madde kullanmış olanlar) olanlar asla çalışmalara giremezler.
            7. Derse gelemeyecek olan öğretici, durumunu bir gün evvel Halk Müziği Grup Başkanlığına bildirmek zorundadır.
            8. Öğreticiler; yardımcılarından sorumludurlar.
            9. Öğreticiler; Halk Müziği Grup Başkanına karşı sorumludurlar.
            10. Öğreticiler; grup çalışmalarına mutlaka katılmak zorundadırlar.
            11. Öğreticiler; mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, ana tüzük, iç Tüzük ve Grup Başkanlığı çalışma ilkeleri ve disiplinine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik gibi durumlarda Halk Müziği Grup Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile öğreticilikten men edilirler.

            Madde 12.
            Mevcut Öğretici Seçimi:

            1. Grup Başkanı her yıl mevcut öğreticileri, o dönem görev alsın ya da almasın Yönetim Kuruluna sunar.
            2. Öğreticiler; öğretici statüsüne sahip Folklor Kurumu üyeleri, ya da daha önce Folklor Kurumunda öğreticilik yapmış elemanlar arasından seçilir. Yönetim Kurulu onayı ile göreve başlar.

            Madde 13.
            Yeni Öğretici Seçimi:         

            1. Eğer öğretici; grup da programı olduğu halde, çalışmalara en az bir dönem devam etmemiş ya da devam etmeyecek ise, durumunu yazılı olarak Halk Müziği Grup Başkanlığına bildirmek zorundadır.
            2. Eski öğretici; yeni öğreticiyi daha önce aynı konuda yardımcı öğreticilik yapmış ve bitirmiş üyeler arasından veya bu konuda yeterli olduğuna inandığı birini önerebilir.
            3. Yeni öğreticiler; Halk Müziği Grup Başkanınca Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
            4. Grup Başkanlığı; Folklor Kurumu üyesi olmayan, fakat konusunda uzman, daha önce başka kurum ve kuruluşlarda öğreticilik yapmış kişilerden, eski öğreticinin tavsiyesi, Halk Müziği Grup Başkanının oluru ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

            Madde 14.
            Yardımcı Öğreticiler:

            1. Öğretici tarafından stajyer öğreticiler arasından seçilir. Halk Müziği Grup Başkanlığının kabulü ile Yönetim Kurulunun onayı ile göreve başlar.
            2. Yardımcı öğretici; Folklor Kurumu üyeleri içinden en az iki yıl stajyer öğreticilik yapmış ve onaylanmış olanlardan seçilir.
            3. Yardımcı öğreticiler; öğretici denetimi olmadan grup çalışmalarını yönetemezler, öğretici yetkilerine sahip olamazlar. Grup çalışmalarına devam etme ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler.
            4. Eğer öğretici Folklor Kurumu dışından olacak ve yeni bir ders çalışması başlayacak ise yardımcı öğretici, öğreticinin tavsiyesi, Halk Müziği Grup Başkanının onayı ile Yönetim Kuruluna sunulur.
            5. Öğreticiler; mazeretsiz toplantılara katılmamaları, kendilerine ait derse gelmemeleri, Ana Tüzük, İç Tüzük ve Halk Müziği Grup Başkanlığı çalışma ilkeleri ve disiplinine uymamaları halinde veya teknik yetersizlik gibi durumlarda Grup Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile öğreticilikten men edilirler.
            6. Yardımcı öğreticiler; grup çalışmalarına devam etmek ve tüm disiplin kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Öğreticinin bulunmadığı zamanlarda yardımcı öğretici, öğreticinin bilgisi dâhilinde çalışmayı yürütür. Aday fazlalığında öğreticinin tercihi kabul edilir. Son karar Halk Müziği Grup Başkanlığınındır.

            Madde 15.
            Stajyer Öğreticiler:

            Folklor Kurumunun en az iki yıllık üyeleri arasından öğreticinin tavsiyesi Halk Müziği Grup Başkanının onayı ile Yönetim Kuruluna sunulur. Yönetim Kurulu onayladıktan sonra göreve başlar. Eğitim süresi iki yıldır.

            Madde 16.
            Folklor Kurumunda Öğreticilik Aşaması:

            1. Önce bir yıllık kurs dönemini bitirir.
            2. Grupta bir yıl stajyerlik yapar.
            3. Stajyerlik sonucunda Derleme-Araştırma ve Arşiv Müdürlüğünce istenen derleme çalışmalarından geçerli not alır.
            4. Grupta bir yıl, üye eleman olarak görev yapar.
            5. Öğretici tarafından stajyer öğretici olarak seçilir, Halk Müziği Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu onaylar.
            6. İki yıl stajyer öğreticilik yapar.
            7. Gerekli sınav ve ödevlerden başarılı olup Halk Müziği Grup Başkanının kabulü ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.
            8. Öğretici tarafından yardımcı öğretici olarak seçilir, Halk Müziği Grup Başkalığı aracılığı ile Yönetim Kurulu onayına sunulur.
            9. İki yıl yardımcı öğreticilik yapar.
            10. Gerekli sınav ve ödevlerden başarılı olup Halk Müziği Grup Başkanının kabulü ile Yönetim Kurulunun onayına sunulur.

            Madde 17.     
            Stajyer öğreticilik ve yardımcı öğreticilik sonucunda başarılı olamayanlar tekrar öğreticilik eğitimlerine, öğreticinin izni ile devam edebilirler.

            Madde 18.     
            Öğretici ve yardımcı öğretici unvanları hiçbir suretle geri alınamaz.

            Madde 19.
            Öğreticisi olmayan ders o dönem kaldırılır.

            Madde 20.
            Bir sene halk müziği grubuna devam eden ve başarılı olamayan kurs mezunu elemanlar, ikinci defa aynı branştaki grup çalışmalarına stajyerliğini tamamlamak için başvuramazlar.

            Madde 21.                                                                                                      Elemanlar; bütün çalışma ve derslere devam etmek zorundadırlar. Bir dönem süresince, mazeretsiz olarak arka arkaya aralıksız üç ve aralıklı beş kez devam etmezler ise sezon sonuna kadar derslere devamdan men edilirler.
            Yeni dönem de çalışmalara katılabilmek için Halk Müziği Grup Başkanlığına başvuru dilekçesi vermek zorundadırlar. Son karar ilgili Grup Başkanınındır.
            Çalışmalara katılamayacakları günler izinli sayılabilmeleri için Halk Müziği Grup Başkanlığına yazılı mazeret dilekçesi vermeleri gerekir.
            İlk derse katıldığı halde sonraki derslere Halk Müziği Grup Başkanlığının izni olmaksızın katılmayanlar o gün yok sayılır.
            İlk derse geç kalanlar ikinci derse başkanın izni ile girebilir. 2 kez geç kalanlar 1 gün yok sayılırlar. Geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler Halk Müziği Grup Başkanlığı tarafından uyarılırlar, aynı uygulamaya devam ederler ise dönem sonuna kadar çalışmalardan men cezası alırlar.
            Zil çaldıktan sonra öğretici derse girmiş ise veya yoklama tamamlanmış ise elemanlar derse giremez.
            Devamsızlık mazereti uygun görüldüğünde veya hastalık hali rapor ile tasdik edildiğinde çalışmalara devamına Halk Müziği Grup Başkanı karar verir. Her ne surette olursa olsun içkili ve keyif verici madde kullanmış olanlar çalışma yerine ve çalışmalara girilemezler.
            Grup çalışma disiplinine uymayan, çevresi ile uyumsuzluk gösteren, derslerde ciddi olmayan, idari ve teknik kadroya saygılı davranmayan, aidatlarını zamanında ödemeyen elemanlara Halk Müziği Grup Başkanlığınca yazılı ya da sözlü olarak ihtar cezası verilebilir. Davranışlarda ısrar edilmesi halinde Ana Tüzüğün disiplinle ilgili maddeleri uygulanır.
            Halk Müziği Grup elemanları [üyeler, stajyerler ve alanında yeterli görülüp grup çalışmasına alınmış olanlar] içinden, aynı amaç ve konulu bir başka derneklere devam etmek isterler ise, Grup Başkanlığının görüş ve izni ve Yönetim Kurulunun onayı ile faaliyetini sürdürebilirler. Ancak; bu bağlamda grup çalışmalarını veya ek çalışmalarını hiçbir şekilde aksatmamaları, aksatma durumunda Grup Başkanının yetkisi ile önce ikaz, devam etmesi durumunda grup çalışmalarından men edilirler.

            Madde 22.
            Bir elemanının stajyerliğini tamamlayıp sertifika alabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir.

            1. 18 ay içerisinde, 4 dönem ( 12 ay ) çalışmalara devam etmiş olması,
            2. Ana tüzük ve İç Tüzük disiplin kurallarına uyması,
            3. Halk Müziği Grup Başkanlığının düzenlediği etkinliklerde başarılı bir şekilde yer alması,
            4. Grup çalışmalarının sonunda Grup Başkanlığınca oluşturulacak 3 kişilik bir komisyonun tespit edeceği (yıl içinde çalışılan parçalardan) 4-5 parça içinde icra yapması ve olumlu not alması,

            Madde 23.
            Gruptaki her eleman için Halk Müziği Grup Başkanlığı tarafından bir sicil fişi tutulur. Elemanların disiplin, devam ve teknik durumları bu fişlere işlenir. Bu fişler dönem sonunda Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğüne iletilir.

            Madde 24.
            Halk Müziği Grup Başkanlığı periyodik çalışma programları dışındaki her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler için önerilerini, Sosyal İlişkiler Müdürlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Organizasyon bu müdürlük tarafından yürütülür.

            Madde 25.
            Halk Müziği Grup Başkanlığı; çalışma programı, sınav sonuçları, iptal duyuruları, gösteri ve seyahat kadroları ilânı vb. dışında hiçbir bülten, anket, davetiye, gazete, broşür, süreli ya da süresiz yayın yapamazlar. Kurumun tüm basım ve yayım işleri Basın Yayın Müdürlüğüne aittir. Halk Müziği Grup Başkanlığı tarafından Yönetim Kurulu onayı alındıktan sonra istekler ilgili müdürlüğe iletilir.

            Madde 26.
            Grupta 3 [ bir yıl kurs, bir yıl staj, bir yıl grup ] dönemi dolduran aday üye olma hakkını kazanır. Ancak; adayın Folklor Kurumuna uyum sağlayacak kapasite ve karakterde olup olmadığı araştırılır ve Halk Müziği Grup Başkanının onay ve tavsiyesi ile Yönetim Kuruluna sunulur. Sertifika almaya hak kazanan elemanlar Grup Başkanının önerisi, Yönetim Kurulunun onayı ile sertifika alır ve dernek üyesi olurlar.

            Madde 27.
            Halk Müziği Kursundan mezun olamayan eleman grup çalışmasına katılamaz. Halk Müziği Kursundan mezun olmadan gruba katılabilmek için konservatuar mezunu ya da öğreticisi olmak gerekir.
            Dernek üyesi olup grup çalışmalarından uzun süre ayrı kalanlar tekrar grup çalışmalarına katılmak isterlerse, Halk Müziği Grup Başkanlığına bir dilekçe ile başvururlar. Grup Başkanı Yönetim Kurulunun onayını alarak bu kişileri çalışmalara alabilir.

            Madde 28.                                                                                                    Grup elemanlarının ders içi sorunları ders öğreticisi tarafından, Kurum içi sorunları ise Halk Müziği Grup Başkanı tarafından çözümlenir. Grup Başkanı 15 gün içerisinde sorunu çözemez ise ilgili eleman bir üst kurula başvurabilir.
            Hiç bir eleman grupla ilgili sorunlar konusunda Yönetim Kurulu ile doğrudan ilişki kuramaz. Sorun Grup Başkanı ile ilgili ise Yönetim Kuruluna başvurabilir.

            Madde 29.
            Halk Müziği Grubu Öğretim Programı Dört Bölümden Oluşur:

            1. Solfej; Halk müziği kursunu tamamlayıp temel müzik kurallarını öğrenen grup elemanlarının tümü bu eğitimlerini daha ileri bir seviyede devam ettirirler. Nota okuma, nota yazma vb. gibi çalışmalar yapılır.
            2. Repertuar Eğitimi; Halk müziğinin sözlü ve sözsüz eserlerinin en iyi şekilde icra edilmesi sağlanmaya çalışılır. Nüans, yorum, yöresel tavır konusunda tüm grup elemanlarının yeteneklerini artırarak, korist ve solist eleman yetiştirilmeye çalışılır. Ayrıca yıl içi ve yıl sonu konserleri için repertuar sorumlu hocası yönetimi ve direktifi altında gerekli repertuarın hazırlanması sağlanır.
            3. Folklor ve Halk Müziği Nazariyatı; Türk halk müziği ve folklorun diğer alanları ile ilgili teorik bilgilerin, uzmanların öğreticiliğinde tüm elemanlara aktarılması sağlanır.
            4. Enstrüman Eğitimi; İhtiyaca ve müracaata göre Halk Müziği Grup Başkanının atayacağı bir öğretici tarafından sürdürülen, genel olarak halk müziği sazlarının pratik eğitimidir.

            Öğretim sistemi, bir periyotluk dönemi kapsayacak şekilde öğretici tarafından Grup Başkanına verilir. Program onay aldıktan sonra uygulamaya geçilir.

            Madde 30.
            Halk Müziği Kursu mezunlarının grup çalışmalarına katılabilmesi için gruba katılma sınavında başarılı not almaları gerekmektedir.
            Sınav kurulu; Halk Müziği Grup Başkanı, mevcut uzman öğretici kadrosu ve Yönetim Kurulunun atayacağı bir kişiden oluşur.

            Madde 31.
            Halk Müziği Kursu mezunu olmayan, yetenekli ya da kendini Kurum dışı başka birimlerde eğitmiş, yetişmiş elemanlar için gerekli görülen zamanlarda Yönetim Kurulu onayı ile teknik sınav açılır. Bu sınavda başarılı olanlar Halk Müziği Kursu mezunu olma şartı aranmaksızın Halk Müziği Grup elemanı olarak kabul edilirler.

            Madde 32.                                                                                                    Grup kadrosunda bulunan elemanlara çalışma prensiplerine veya şartlarına uygun hareket etmemeleri halinde aşağıdaki ceza sistemi uygulanır.

            1. İhtar: Etkinliklerde ve çalışmalarda düzenin aksamasına sebebiyet verenlere Halk Müziği Grup Başkanı tarafından verilen ve siciline işlenecek olan cezadır.
            2. İhtarı gerektiren suçlarda diretenlere veya daha ağır suç işleyenlere, ayrıca 3 ihtar cezası alanlara “bir gösteriden men cezası” Halk Müziği Grup Başkanı tarafından verilir.
            3. Grup çalışmalarını engelleyici faaliyette bulunanlara, Halk Müziği Grup Başkanına, idari ve teknik kadrosuna itaatsizlik edenlere ayrıca 2 defa gösteriden men cezası alanlara, Halk Müziği Grup Başkanı tarafından en fazla 4 hafta olmak şartı ile “kadrodan geçici çıkarma cezası” Yönetim Kurulu, gösteriden men ve geçici kadrodan çıkarma cezalarını, başlama tarihini gerekçe göstererek bir defalığına erteleyebilir.
            4. “Kadrodan çıkarma cezası” Ana Tüzük Madde 36-37-38-39-40’a bağlı olarak uygulanır. Halk Müziği Grup Başkanı gerekçesi ile birlikte kadrodan çıkarma cezasını, Disiplin Kuruluna havale edilmek üzere Yönetim Kurulunun onayına sunar.

            Madde 33.                                                                                                    Gösterilere çıkacak kadroyu yapma yetkisi Halk Müziği Grup Başkanınındır.
            Repertuar seçimini Halk Müziği Grup Başkanı ve Koro Şefi birlikte hazırlarlar.
            Teknik ve icra konularında Koro şefi yetkilidir.
            Yalnız İstanbul dışı ve yurtdışı seyahatlerinin, festivallerin kadrosu Halk Müziği Grup Başkanının da katılacağı Yönetim Kurulu toplantısında, mevcut kadro arasından Grup Başkanının bilgilendirmeleri ışığında Yönetim Kurulu tarafından seçilir.

            Madde 34.
            HALK MÜZİĞİ GRUP BAŞKANLIĞININ YAZIŞMA ESASLARI:

            1. Halk Müziği Grup Başkanı; Yönetim Kurulundan yetki almadan dış yazışma yapamaz.
            2. Grup Başkanlığı, yaptığı dış yazışmaları mutlaka üç nüsha olarak düzenlemelidir. Bir sureti yazışma yapılan adrese gönderilecek, ikinci nüsha Halk Müziği Grup Başkanlığınca dosyalanıp saklanacak, üçüncü nüsha ise Yönetim Kuruluna sunulacak olan rapora eklenecektir. Yazışmaların yabancı dilde yapılması halinde çevirilerin ekli olarak sunulması gerekmektedir.
            3. Yazışmalar için gelen-giden evrak defteri tutulması zorunludur. Bu defterde giden yazı ile gelen cevap yazısı ilişkilendirilecektir. Grup Başkanlığı yaptığı her faaliyet sonunda faaliyetler ile ilgili bir rapor yazıp Yönetim Kuruluna sunmak zorundadır.
            4. Yapılan yazışmalar ile ilgili adres, telefon, faks vb. gibi bilgiler tutulacak bir ana fihristte saklanır.
            5. Grup Başkanı, yazışmalar sırasında kendisine gönderilen belge, bilgi, video, bant, kitap, dia, dergi, fotoğraf gibi dokümanları tutanakla ilgili birime gönderir. Dernek, demirbaşı olması gerekenleri de Yönetim Kuruluna bildirerek demirbaş defterine kayıt ettirir.
            6. Halk Müziği Grup Başkanı yaptığı görüşmeler ve yazışmalar sonucu gerçekleşmesi olası etkinlikler için kabul ya da ret cevabını Yönetim Kurulunun onayını alarak karşı tarafa bildirir.
            7. Halk Müziği Grup Başkanı; Yönetim Kurulunun onayı alınmadan, dernek adına hiçbir taahhüt ya da yaptırıma giremez, derneğin hükmü şahsiyetini bağlayıcı açıklamalar yapamaz, basın bildirisi hazırlayamaz. Derneği temsilen dernek adına konuk olamaz. Aksi takdirde sorumluluk Halk Müziği Grup Başkanına aittir.

            Madde 35.
            Halk Müziği Grup Başkanlığı kendi bünyelerinde;

            1. Demirbaş defteri
            2. Gelir – Gider defteri
            3. Gelen – Giden evrak defteri
            4. Karar defteri ve kendi bölümleri ile ilgili diğer defterleri tutmakla yükümlüdürler.

            Madde 36.
            Halk Müziği Grup Başkanı çalışmalar dışında haftada 2 yarım gün Kurumda mesai yapmak zorundadır. Bu mesainin gün ve saatleri detay programla Yönetim Kuruluna bildirilir.

            Madde 37.
            Bu İç Tüzükte belirtilmemiş veya atlanmış hususlarda Folklor Kurumu Ana Tüzüğünün ilgili maddelerindeki hükümler uygulanır.
            Bu yönetmelik 04.11.2018 tarihli genel kurul kararı ile yetki verilen Yönetim Kurulunca düzenlenmiştir. Yönetim Kurulunun 16.03.2020 tarih ve 2020/84 sayılı kararı ile yürürlüğe konmuştur.

            Genel Başkan, Nabey ÖNDER
            Genel Sekreter, Remzi YÜZBAŞIOLU
            Genel Muhasip, Muammer İSKENDER
            Üye,  Kemal ŞULEKOLU
            Üye,  Şevki AKSOY
            Üye,  Selma ÇOPUR
            Üye,  Birol ÖLMEZ
            Üye,  Filiz REÇBER
            Üye,  Deniz SARIÇAYIR

            Halk Müziği Grup Başkanlığı
            İç Tüzüğünü
            İmza Karşılığı Elden Aldım.
            Abdi TURAL
            TFK Halk Müziği Grup Başkanı

            ]]>
            https://folklorkurumu.org.tr/halk-muzigi-grup-baskanligi/halk-muzigi-grup-baskanligi-ic-tuzugu/feed/ 0