Duyuru – Folklor Kurumu https://folklorkurumu.org.tr Resmi Web Sayfası Wed, 17 Mar 2021 23:54:36 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Üyelerimizin Dikkatine! https://folklorkurumu.org.tr/genel/uyelerimizin-dikkatine/ https://folklorkurumu.org.tr/genel/uyelerimizin-dikkatine/#respond Wed, 17 Mar 2021 23:52:05 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3319 Yönetim Kurulumuz 03.03.2021 tarih ve 2021/96 no’lu kararı ile Olağanüstü Genel Kurulu yapma kararı almıştır.

Olağanüstü genel kurulumuz 7 Mart 2021 tarihli Son Saat Gazetesinde ilan edilmiş, 9 Mart 2021 tarihinde Derneğimizin resmi sosyal medya hesaplarında duyurulmuştur. Bunun yanında üyelerimizin güncelleşmiş e-mail hesaplarına da mesaj alarak atılmıştır.

Bu kez İl Dernekler Müdürlüğünün de görüşü alınarak nisapsız genel kurulun basım hatası düzeltilip, üyelerimizin haklı talepleri de dikkate alınarak Olağanüstü genel Kurula başlama saati 10.30’a çekilmiştir.

Bu duyurumuz da yasal süreci içinde gazete ilanı ve Derneğimizin resmi sosyal medya hesaplarından üyelerimize tekrar duyurulmuştur.

Bilgilerinize saygı ile sunulur.
Folklor Kurumu Derneği Yönetim Kurulu

 

İlk Toplantı Tarihi (Nisaplı):               27 Mart 2021 Cumartesi Saat 14.00
İkinci Toplantı Tarihi (Nisapsız):         03 Nisan 2021 Cumartesi Saat 10.30

 

Toplantı Yeri:         Halil Rıfat Paşa Mah. PERPA Ticaret Merkezi A Blok Kat 14 No: 2200 Büyük Toplantı Salonu Şişli 34384 İstanbul

 

GÜNDEM;

  1. Açılış ve yoklama
  2. Divan Kurulunun seçimi
  3. Divan Kuruluna toplantı tutanağını imzalama yetkisinin verilmesi
  4. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması
  5. Tüzük değişikliği taslağının görüşülmesi ve onaylanması
  6. Kamu Yararına dernek Statüsü kazanma, Vakıf Kurma, İktisadi İşletme açma ve bölgemizde aynı amaçla çalışan derneklerle federasyon kurma-katılma kararının alınması
  7. Dilek ve temenniler.

]]>
https://folklorkurumu.org.tr/genel/uyelerimizin-dikkatine/feed/ 0
Duyuru https://folklorkurumu.org.tr/genel/duyuru/ https://folklorkurumu.org.tr/genel/duyuru/#respond Tue, 09 Mar 2021 16:45:49 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3310 ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE!
Yönetim Kurulumuz Kovit-19 döneminde önemli bazı çalışmalar yapmıştır. Bunların en önemlisi Vakıflardan derneğimiz adına bir mekân temin etmektir. Gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde gerekse Fatih Belediye Başkanlığı nezdinde yaptığımız çalışmalarda Kamu Yararına Dernek hep engel teşkil etmiştir. Bu engeli aşabilmemiz için İl Dernekler Müdürlüğünün talebi ile Ana Tüzüğümüze ilave madde konulması için tüzük değişikliği istenmektedir.
Bu nedenle tüzük değişikliğine gitmemiz gereği doğmuştur. Yönetim Kurulumuz 03.03.2021 tarih ve 2021/96 no’lu kararı ile Olağanüstü Genel Kurulu yapma kararı almıştır.
Karar gereğince 27 Mart 2021 de nisaplı, 03 Nisan 2021 Cumartesi günü saat 14.00 de nisapsız Olağanüstü Genel Kurulumuz yapılacaktır.
Bilgilerinize saygı ile sunulur.

Adres : Halil Dıfat Paşa Mah. PERPA Ticaret merkezi, A Blok Kat. 14 No:2200 Büyük Konferans Salonu Şişli 34384- İstanbul

Gündem :

  1. Açılış ve yoklama,
  2. Divan Kurulunun Seçimi
  3. Divan Kuruluna Toplantı tutanağını imzalama yetkisinin verilmesi,
  4. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması,
  5. Tüzük değişikliği taslağının görüşülmesi ve onaylanması,
  6. Kamu Yararına Dernek Statüsü kazanma, Vakıf kurma, İktisadi İşletme açma ve bölgemizde aynı amaçla çalışan derneklerle federasyon kurma-katılma kararının alınması
  7. Dilek ve temenniler

 

]]>
https://folklorkurumu.org.tr/genel/duyuru/feed/ 0
Kamuoyuna duyuru https://folklorkurumu.org.tr/genel/kamuoyuna-duyuru-2/ https://folklorkurumu.org.tr/genel/kamuoyuna-duyuru-2/#respond Sat, 30 May 2020 13:57:00 +0000 https://folklorkurumu.org.tr/?p=3140 Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman’ın “Aile Hayatımız” isimli kitabından aktarmalı “ Kadınlı, erkekli dans ve horon ile düğünlerde toplantılarda birlikte eğlenme İslama aykırıdır ” görüşüne katılmadığımızı öncelikle belirtmek istiyoruz.

Kültür; tarihin, sosyal alışkanlıkların, geleneklerin, inançların, tabiat şartlarının bir toplumda oluşturduğu ve ekonomik alt yapıyla şekillendirdiği temel değer yargılarıdır.

Millet olma vasfının en esaslı unsuru da milli kültürdür. Milli kültürün anasını da o milletin folkloru oluşturur. Halk oyunları folklorun müzik, ritim ve estetikten oluşan bir uygulama şeklidir. Tarihin bilinen en eski çağlarından beri bazen dini ritüeller esas alınarak semah şeklinde, bazen büyü, töre, kader olgularını içeren taklitler, davranışlar, bazen de avcılık, hasat esas alınarak; karşılama, halay, horon, hora, bar şeklinde günümüze kadar oynana gelmiştir.

Bu oyunlar tek kişiler tarafından oynandığı gibi, sadece kadınların oyunları ya da sadece erkeklerin oyunları şeklinde de uygulanmaktadır. Ama çoğunlukla kız-erkek el ele tutuşarak veya omuzlardan tutunarak oynanır. Çünkü bu bir kültür olayıdır. Bir kültür olayını dini baskı ile yönlendirmek ya da ortadan kaldırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Açıkçası bu Anadolu medeniyetlerinin üzerinde hayat bulmuş ve günümüze kadar gelmiş Türk Kültürünü ve kültür tarihini bilmemektir. Ya da dini dayatmadır.

Bu gün başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, Dış İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığına bağlı halk oyunları ile ilgilenen daireler vardır. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Halk Oyunları Federasyonu, bu federasyonun da 81 ilimizde il temsilciliği bulunmaktadır.

Tüm Türkiye’deki üniversitelerde, liselerde, ortaokullarda, hatta birçok ilkokulda halk oyunları kulüpleri ve grupları çalışmalarını sürdürmektedirler. Halk Eğitim Merkezleri, Halk Evleri, belediyelerdeki çalışmaları da katarsak milyonlarca kız-erkek gençlerimizin halk oyunları ile ilgilendiklerini görürüz. Türk turizminin görselde en önemli ayağını halk oyunları oluşturmaktadır.

Bu nedenle Prof. Dr. Ahmet Yaman’ı Türk Kültürünü esas alarak daha sağlıklı düşünmeye, Diyanet İşleri Başkanlığını da bu tür dayatmaları yayınlayarak kız-erkek gençliğin bam teline basmaktan vazgeçmeye davet ediyoruz. 28.05.2020

Folklor Kurumu Yönetim Kurulu

]]>
https://folklorkurumu.org.tr/genel/kamuoyuna-duyuru-2/feed/ 0