Etnografik Eşyalara Adanan Bir Ömür

1967

Kültürel değerlerimiz konusunda duyarlı, sanata düşkün bir Hanımefendi.. Baba tarafından Selânik Serez’li ama annesinin ailesinin yaşadığı Trabzon’da 1945 yılında yaşama merhaba demiş.. Fatih Kız Lisesi ve İ.İ.T.İ.A. mezûniyetinden sonra yıllarca çalıştığı İş Bankası’nda Müdür iken emekli oldu..

Kısaca yaşam öyküsünü sunduğumuz Sayın Mücella Özserezli Hanımefendi, bir vesile ile gördüğü Kurum’umuzun Folklor/Halkbilim Dergisini çok beğenir ve ilgi alanı da olduğu için Kurum’umuz ile iletişime geçer.. İlgi alanıdır, çünkü; 20’li yaşlarının başında etnografik malzemeler toplamaya başlamış ve yıllarca bu uğurda çok emek ve hâliyle de ekonomik güç harcamıştır..
Mücella Hanımefendi’nin ilk bağlantısından sonra, Genel Başkanımız Sayın Nabey Önder’in önerisi ile Derleme Araştırma ve Arşiv Müdürlüğü olarak randevu alıp kendisini evinde ziyaret ettik.. Çok sıcak bir karşılama sonrasında hoş sohbetimiz saatler sürdü.. Arada nefis çay ve başka ikramlar günün başka güzellikleriydi..
Halkbilimi üzerine sohbetimiz, etnografik malzemeler üzerineydi çoğunlukla.. Daha çok dokuma türü üzerine yoğunlaşmış ev sahibimiz.. Halı ve özellikle kilim almış gittiği yerlerden ve de müzayedelerden.. Bunların yanı sıra dokuma bezler, çeşitli örtüler, dokuma kolanlar da toplamış.. Tüm bunları, Ege’nin güzel bir ilçesinin yine çok güzel bir köyündeki evinde bulundurduğu için şimdilik göremedik ama bir gün köye giderek görme konusunda sözleştik..
Ama evinin mutfağındaki özel raflarında sıralanmış ve çeşitli yörelere ait değişik bakır mutfak vb gereçlerini görüp fotoğraflama olanağımız oldu.. Bir de, çok yıllık şık büfesinde özenle dizilmiş değerli, çok güzel objeler de ilgimizi çekti.. Kimi aile yadigârı kimi sonradan edinilmiş.. Bu arada evdeki yardımcısından arka odadan getirmesini istediği eski bir kırmızı elbise ve kırmızı üç eteğini görünce, güzelliği karşısında gözlerimizi alamadık..
Mücella Hanımefendi bizlere bir sürpriz de yaptı.. Kendi emeğiyle yaptığı ve kumaş parçaları, boncuklar, renk renk parıltılı giysi pulları, kurdelâlar hâttâ küçük deniz kabukları gibi çeşitli malzemelerle süslediği küçük yastıklar, dekoratif hasır sepetçik ve kutular, şapkalar ile nazarlıklardan oluşan bir çok güzel kullanım eşyasını önümüze getirtiverdi.. Biz de onları, koltukların üzerine bir güzel serivererek fotoğrafladık..)
Bir başka sürpriz de, balkonunda sıralanmış çok eski kahve çekirdeği kavurma tavaları ve kavrulanlar için kullanılan ahşap kahve soğutucularını fark edip görmemiz oldu.. Onlarla ilgili konuşurken Mücella Hanımefendi, eski havanlar da topladığını söyleyiverdi ve evde bulunan iki adet ahşap havan örneğini gösterdi..
25 yaşından itibaren bilinçli bir toplayıcı olduğunu belirten Sayın Özserezli, aynı zamanda resim sanatı ile de yakından ilgili ve evinin duvarlarında asılı gerek kendi yaptığı gerekse ressam arkadaşlarının armağanı tablolar eve ayrı bir güzellik katıyordu.. Bugünlerde de kendisinin ‘Camaltı Resim Sergisi’ “Green Park Hotel Bostancı Art Gallery”de yer alıyor (25.05.2019-07.06.2019 arası).. Solunum ile ilgili sağlık sorunu bulunan bu değerli kültür insanını güzel bir günde Kurum merkez binamızda ağırlama sözünü de alarak sevgi ve minnet duygularıyla yanından ayrılıyoruz…

Süleyman Uluscu